Tisoče otrok bo postopoma izpuščenih iz oborožene skupine v Južnem Sudanu

Tisoče otrok bo postopoma izpuščenih iz oborožene skupine v Južnem Sudanu

Okoli 280 otrok danes predanih UNICEF-u

UNICEF je s partnerji zagotovil izpustitev okoli 3000 otrok iz oborožene skupine v Južnem Sudanu. Gre za eno največjih demobilizacij otrok. Prva skupina, 280 otrok, je bila izpuščena danes v vasi Gumuruk v državi Jonglei na vzhodu Južnega Sudana. Nadaljnje izpuščanje preostalih otrok se bo zgodilo v prihodnjem mesecu. 

Otroke, stare od 11 do 17 let, je rekrutirala Južnosudanska demokratična vojska (SSDA) – skupina Cobra, ki jo vodi David Yau Yau. Nekateri otroci so se borili tudi do štiri leta. Veliko jih nikoli ni bilo v šoli. Lani je bilo v Južnem Sudanu rekrutiranih in uporabljenih v bojih 12.000 otrok, večinoma dečkov. 

Otroci so predali svoje orožje in uniforme v postopku, ki sta ga nadzorovala Južnosudanska narodna komisija za razoroževanje, demobilizacijo in reintegracijo in skupina Cobra ob podpori UNICEF-a.

‘Ti otroci so bili prisiljeni početi in gledati stvari, ki jih noben otrok nikoli ne bi smel izkusiti,’ je povedal Jonathan Veitch, predstavnik UNICEF-a v Južnem Sudanu. ‘Izpustitev na tisoče otrok zahteva veliko podpore in zaščite, ki jo otroci potrebujejo, da začnejo na novo graditi svoja življenja.’

Otrokom, izpuščenim iz skupine Cobra, zagotavljamo osnovno zdravstveno oskrbo in zaščito ter potrebščine, kot so hrana, voda in obleka, da se pripravijo na vrnitev k svojim družinam. Terapije in drugi programi psihološke podpore nastajajo, otroci pa bodo kmalu imeli tudi dostop do izobraževanja in programov za učenje veščin. 

UNICEF dela na tem, da izsledi družine otrok in jih ponovno združi, kar je zastrašujoče delo v državi, kjer je več kot milijon otrok notranje razseljenih ali so pobegnili v sosednje države po decembru 2013, ko so v Južnem Sudanu izbruhnili spopadi. 

Podpora je na voljo tudi lokalnim skupnostim, da bi preprečili in zmanjšali diskriminacijo otrok, ki se vračajo, in tudi preprečili ponovno rekrutacijo. 

‘Uspešna reintegracija otrok nazaj v njihove skupnosti je odvisna od pravočasne in koordinirane pomoči, ki bo zadovoljila njihove sedanje in dolgoročne potrebe. Ti programi zahtevajo pomembne vire,’ pravi Veitch.

UNICEF ocenjuje, da bodo stroški izpustitve in ponovne integracije vsakega otroka znašali približno 2.330 ameriških dolarjev za 24 mesecev. Doslej je UNICEF prejel 1,5 milijona ameriških dolarjev od Fundacije Ikea – to je prvi in pomemben prispevek za financiranje programa izpustitve in reintegracije – in poziva k dodatnim 10 milijonom dolarjev podpore. Ostali donatorji so še EU ter nemški in britanski nacionalni odbor za UNICEF.  


James John (ime je spremenjeno), 13 let: 'Sovražniki so ubili mojo sestro, strica in druge sorodnike. Pridružil sem se skupini Cobra in ubil enega sovražnika. Lahko sem ubijal, saj sem znal streljati. A življenje v Cobri ni dobro - veliko hodimo in nosimo težko opremo; včasih hodimo tri ali štiri dni. Zdaj si želim v šolo. Nikoli nisem bil v šoli, in ko zaključim šolanje želim pomagati ljudem v svoji skupnosti - želim jim pomagati priti do hrane. Če bi imel otroka, mu ne bi dovolil biti vojak.'


Paul Smith (ime je spremenjeno), 12 let: 'Pred tremi leti sem se pridružil skupini Cobra. Ničesar ni bilo v Piborju, ne cest, ne bolnišnic, ne šol. Nikoli še nisem hodil v šolo.'