UNICEF stopnjuje pomoč otrokom v hudih zimskih razmerah na Bližnjem vzhodu

UNICEF stopnjuje pomoč otrokom v hudih zimskih razmerah na Bližnjem vzhodu

V eni najhujših zim na Bližnjem vzhodu doslej je UNICEF zagotovil topla oblačila, odeje, grelnike in finančno pomoč za več kot 900.000 otrok v Siriji, Iraku, Libanonu, Jordaniji in Turčiji.

Bliža se četrta obletnica vojne v Siriji. UNICEF ocenjuje, da je najmanj 7 milijonov otrok notranje razseljenih ali beguncev, ki nujno potrebujejo pomoč za preživetje. Številni živijo v porušenih stavbah in neprimernih zavetiščih, kjer so izpostavljeni snegu, močnemu vetru in temperaturam pod nič stopinj Celzija. 

»Kljub oviranemu dostopu in izjemno neugodnim zimskim razmeram nam je uspelo okrepiti nujno pomoč, s katero želimo doseči čim več otrok,« je dejala Maria Calivis, UNICEF-ova regionalna direktorica za Bližnji Vzhod in Severno Afriko. »Pri tem je bilo ključnega pomena sodelovanje s partnerji, tako lokalnimi kot tudi nacionalnimi.«

V Siriji je UNICEF zagotovil opremo za zimske dni 350.000 otrokom, razdeljevanje pomoči pa nadaljuje. 
V Libanonu je zimsko opremo skupaj s kuponi zagotovil 200.000 otrokom na najbolj izpostavljenih predelih države, kot je tudi Aarsal. V prihodnjih tednih namerava s pomočjo doseči skupaj 478.000 otrok. 
V Jordaniji je UNICEF zagotovil pakete z zimsko opremo in finančno pomoč 100.000 sirskim otrokom beguncem in njihovim družinam, ki živijo v begunskih taboriščih. 
V Turčiji je s pomočjo dosegel 62.000 otrok, vključno z 22.000 otroki iz mest Kobane in Suruc. 
V Iraku je zimska oblačila razdelil več kot 200.000 otrokom na težko dostopnih območjih, vključno z goratimi predeli. 

»Čeprav gre za pomembne dosežke, le-ti ostajajo v senci dejstva, da življenja milijonov otrok in družin dan za dnem uničujejo spopadi, ki se nadaljujejo,« dodaja Maria Calivis. »Podpornike z vsega sveta pozivamo, da podprejo naša prizadevanja, da bomo lahko nadaljevali z zagotavljanjem nujne pomoči sirskim otrokom in njihovim družinam.«