Pet let po potresu na Haitiju

Pet let po potresu na Haitiju

Natanko pred petimi leti je Haiti stresel katastrofalni potres in za seboj pustil veliko opustošenje. Prizadevanja, da bi območje obnovili bolje kot pred katastrofo, se nadaljujejo.

Zahvaljujoč izjemni humanitarni in razvojni pomoči ter sodelovanju lokalnega prebivalstva je Haiti danes prijaznejši do otrok kot je bil pred potresom, čeprav izzivi ostajajo. Slednje potrjuje raziskava, ki jo je izvedlo Ministrstvo za javno zdravstvo in prebivalstvo na Haitiju leta 2012, njeni izsledki pa  omogočajo primerjavo s stanjem pred potresom.

NAPREDEK
Smrtnost otrok: Kljub visoki smrtnosti otrok, mlajših od pet let, in novorojenčkov v 2010, ki je nastala kot posledica potresa, se smrtnost otrok v zadnjih 15 letih vztrajno zmanjšuje.
Dostop do pitne vode: 65 odstotkov gospodinjstev je imelo v 2012 dostop do izboljšanih vodnih virov. 6 odstotkov gospodinjstev na nacionalni ravni ima prostor namenjen umivanju rok, izboljšale so se tudi higienske prakse. 
Podhranjenost:  Akutna podhranjenost otrok, mlajših od pet let, se je od leta 2006 do 2012 zmanjšala za polovico, kronična podhranjenost pa je v istem obdobju upadla z 29 odstotkov na 22 odstotkov otrok. 
Izobraževanje: 77 odstotkov otrok osnovnošolske starosti je bilo v 2012 vključenih v osnovnošolsko izobraževanje, v letu 2006 pa le 50 odstotkov otrok. 
Zaščita otrok: Po potresu se je s sprejetjem novih zakonov in ratifikacijo nekaterih konvencij  izboljšala zaščita otrok. 80 odstotkov otrok je bilo registriranih v 2012, 73 odstotkov jih je imelo rojstni list. 

IZZIVI, KI OSTAJAJO
80.000 prebivalcev Haitija je notranje razseljenih in še vedno živi v zatočiščih. 
Dostop do pitne vode in sanitarij: 51 odstotkov gospodinjstev na podeželju nima dostopa do pitne vode in 80 odstotkov gospodinjstev na podeželju še vedno nima dostopa do ustreznih sanitarij. 
Izobraževanje: 200.000 otrok osnovnošolske starosti ne hodi v šolo, opuščanje šolanja je izjemno pogosto.
Kolera: Kljub upadanju števila primerov kolere, slednja še vedno ni izkoreninjena. 

V 2015 in prihodnjih letih bodo prizadevanja UNICEF-a in partnerskih organizacij na Haitiju usmerjena v ohranjanje in krepitev pozitivnih rezultatov za otroke ter širitev doseženega napredka na podeželje in druga težko dostopna območja. UNICEF si bo hkrati prizadeval za boljšo pripravljenost prebivalstva na morebitne vnovične naravne nesreče.