Šole v Siriji še vedno tarče napadov

Zaradi nadaljevanja spopadov in nedavnega zaprtja številnih šol v okrožjih Raka, Deir-ez-Zour in okolici Aleppa v Siriji prekinjeno izobraževanje 670.000 otrok osnovnošolske in srednješolske starosti.

»Napadi na šole, učence in učitelje ter oviran dostop do šol potrjujejo, da otroci nosijo grozljivo breme sirske krize, ki traja že skoraj pet let,« je dejala Hanaa Singer, UNICEF-ova predstavnica v Siriji.  

»Pravica do izobraževanja je pravica, ki bi jo morali uživati vsi otroci, ne glede na to, kje in v kakšnih okoliščinah živijo. Šole bi morale biti varen prostor za otroke, nadaljevanje izobraževanja pa nuja, ki jo sirski otroci potrebujejo bolj kot kdajkoli prej.«

Čeprav so poročanja o zaprtju natančnega števila šol pogosto različna, UNICEF-ovi podatki razkrivajo, da je bilo med januarjem in decembrom 2014 najmanj 68 napadov na šole po vsej Siriji. V teh napadih je bilo ubitih ali ranjenih na stotine otrok. Dejansko število žrtev bo zagotovo višje, številni znaki pa kažejo na to, da naj bi bili napadi na šole načrtovani. 

»Šole bi morale biti spoštovane kot prostor miru in varnosti, kjer se otroci lahko učijo brez strahu, da bodo poškodovani ali celo ubiti,« poudarja Singerjeva. »UNICEF je večkrat pozval vpletene strani, da v spopadih zaščitijo otroke, šole in civilno infrastrukturo. Ta poziv znova poudarjamo, saj je že na začetku novega leta ogroženo preživetje, varnost in izobraževanje sirskih otrok.«