UNICEF pomaga otrokom in njihovim družinam, ki jih je prizadel tajfun Hagupit

UNICEF pomaga otrokom in njihovim družinam, ki jih je prizadel tajfun Hagupit

Medtem ko tajfun Hagupit pustoši po Filipinih, se je UNICEF hitro odzval in filipinskim oblastem pomaga pri humanitarnem odzivu; na območjih, ki jih so jih ciklonski vetrovi in deževje najhuje prizadeli, že zagotavlja materialno pomoč in nujno oskrbo za otroke in njihove družine.

Po zadnjih ocenah filipinske vlade je prizadetih več kot milijon ljudi, od tega več kot 400.000 otrok. Številni so se zatekli v evakuacijske centre. Tajfun Hagupit se medtem še vedno premika čez območje Filipinov, s seboj pa prinaša uničujoče vetrove, hudo deževje, valovanje in plazove. Posledice njegovega divjanja tako še niso v celoti znane.

»Vlada je s hitro evakuacijo zaščitila veliko ljudi pred poškodbami ali jih celo rešila pred smrtjo,« je povedala Lotta Sylwander, UNICEF-ova predstavnica na Filipinih. »A Hagupit še vedno predstavlja veliko nevarnost, na deset tisoče otrok in njihovih družinskih članov pa potrebuje humanitarno pomoč. UNICEF si skupaj s partnerji nepretrgoma prizadeva olajšati soočanje s številnimi izzivi.«

Urad UNICEF-a v Taclobanu, ki je bil vzpostavljen po lanskoletnem uničujočem tajfunu Haiyan, je že prejšnji teden začel delovati v skladu s svojim načrtom za krizne razmere. Vseh 54 zaposlenih je v pripravljenosti za premestitev na najhuje prizadeta območja, kjer bodo pomagali pri strokovni oceni potreb in zagotavljanju pomoči evakuiranemu prebivalstvu. Trenutno v lokalnih skladiščih sodelujejo pri pripravi nujne materialne pomoči, ki bo s tovornjaki prepeljana na širše prizadeto območje mesta Samar.

Zaradi pomanjkljivih sanitarnih razmer in oporečne vode je neposredno ogroženo zdravje otrok. Prav obnovitev varnih vodnih virov bo prednostna naloga v dneh po tropski nevihti. UNICEF ima v skladiščih v Taclobanu, Manili in Cotabatu že vnaprej pripravljene zaloge, vključujoč pakete vode in higienskih pripomočkov, vodne črpalke, generatorje, vodne rezervoarje in šotore za začasne zdravstvene centre. Pripravljena so tudi zdravila, nujni prehranski dodatki za preprečevanje podhranjenosti, oralna rehidracijska sol in ponjave za najmanj 12.000 družin.

Tajfun Hagupit je dosegel kopno Filipinov le 13 mesecev po uničujočem tajfunu Haiyan, ki je popolnoma razdejal del otočja Vzhodni Visaya. UNICEF-ova pomoč bo osredotočena na pomoč otrokom, ki se ponovno soočajo z občutki tesnobe in strahu, vključujoč psihosocialno pomoč.

Otrokom, ki so bili med evakuacijo prisiljeni zapustiti domove in katerih šole so bile zaradi tajfuna zaprte ali poškodovane, bo UNICEF zagotovil tudi šolske potrebščine in začasne učilnice v šotorih. Tako bodo lahko nadaljevali s šolanjem, kar je ključnega pomena za premagovanje travm.

»Na srečo se je tajfun Hagupit doslej izkazal za veliko manj uničujočega, kot je bil Haiyan. A skoraj milijon ljudi, od katerih si številni še niso povsem opomogli od Haiyana, je bilo prisiljenih zapustiti domove,« je dodala Sylwanderjeva. »Ti ljudje so v zadnjem letu dosegli velik napredek in se ponovno postavili na noge, zato sedaj potrebujejo našo pomoč, da ves njihov trud ne bo splaval po vodi nove katastrofe.«
---

Fotografije in b-roll material iz Taclobana je na voljo na povezavi http://uni.cf/1G3whKu
 
Več informacij o odzivu na Filipinih je na voljo na spletni strani, Facebook strani in Twitter profilu filipinskega urada UNICEF-a.