Uničujoče leto za otroke po svetu: 15 milijonov otrok se je znašlo v središču spopadov

Uničujoče leto za otroke po svetu: 15 milijonov otrok se je znašlo v središču spopadov

2014 je bilo za milijone otrok po svetu leto groze, strahu in obupa.

UNICEF opozarja, da so bili zaradi zaostritve spopadov milijoni otrok izpostavljeni nasilju in njegovim uničujočim posledicam. Mnogi so bili prisiljeni k sodelovanju v spopadih kot otroci vojaki ali uporabljeni kot tarče sprtih strani. Številna krizna žarišča ne pritegnejo medijske pozornosti, zaradi česar so otroci pogosto pozabljeni, čeprav nujno potrebujejo pomoč.   

»Letošnje leto je bilo uničujoče za milijone otrok,« je dejal Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a. »Otroci so bili umorjeni med poukom v šolah ali med spanjem, mnogi so bili ugrabljeni, mučeni, prisiljeni sodelovati v spopadih kot vojaki, žrtve spolnih zlorab in trgovanja, številni so izgubili starše in postali sirote. Odkar pomnim ni bilo toliko otrok izpostavljenih tako grozljivi brutalnosti kot v letošnjem letu.«

Kar 15 milijonov otrok se je znašlo v središču spopadov v Srednjeafriški republiki, Iraku, Južnem Sudanu, Palestini, Siriji in Ukrajini, vključno z notranje razseljenimi otroki in otroki begunci. Približno 230 milijonov otrok na svetu živi v državah in na področjih, kjer potekajo oboroženi spopadi. 

V 2014 je bilo na poti v šolo ali iz šole domov ugrabljenih na stotine otrok. Na desettisoče otrok je bilo prisiljenih sodelovati v spopadih. Napadi na izobraževalne in zdravstvene ustanove ter zloraba šol za vojaške namene so močno porasli. 

V Srednjeafriški republiki je zaradi spopadov prizadetih 2,3 milijona otrok. Skoraj 10.000 jih je bilo v zadnjem letu prisiljenih sodelovati v spopadih, več kot 430 otrok je umrlo ali bilo pohabljenih – trikrat več kot v letu 2013.

V Gazi je v 50 dni trajajoči vojni brez domov ostalo 54.000 otrok, 538 jih je bilo ubitih in več kot 3.370 poškodovanih.

V spopadih v Siriji je bilo prizadetih 7,3 milijone otrok, vključno z 1,7 milijona otrok beguncev. Združeni narodi so v prvih devetih mesecih letošnjega leta potrdili najmanj 35 napadov na šole, v katerih je bilo ubitih 105 otrok in vsaj 300 ranjenih.
V Iraku, kjer so spopadi prizadeli 2,7 milijona otrok, je bilo pohabljenih in ubitih najmanj 700 otrok. V obeh državah so bili otroci žrtve, priče ali celo povzročitelji ekstremnega nasilja.  

V Južnem Sudanu zaradi akutne podhranjenosti trpi približno 235.000 otrok. Skoraj 750.000 otrok je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove in več kot 320.000 jih je postalo beguncev. Po podatkih Združenih narodov je bilo letos ubitih vsaj 600 otrok, najmanj 200 pohabljenih, približno 12.000 pa jih je postalo vojakov. 

Izjemno število kriznih žarišč v letu 2014 je prispevalo k temu, da so pritegnila malo svetovne pozornosti in bila hitro pozabljena. Dolgotrajne krizne razmere v državah kot je Afganistan, DR Kongo, Nigerija, Pakistan, Somalija, Sudan in Jemen so terjale še več otroških življenj.

V letošnjem letu so se pojavile nove grožnje zdravju in blaginji otrok:
zaradi izbruha ebole v Gvineji, Sierra Leoneju in Liberiji je pet milijonov otrok opustilo šolanje, na tisoče pa jih je ostalo brez staršev.  

Kljub izjemnim izzivom, s katerimi so se soočali otroci v letošnjem letu, upanje za milijone otrok iz kriznih žarišč ni ugasnilo. Kljub oviranemu dostopu, visoki nevarnosti in pomanjkanju sredstev so humanitarne organizacije kot je UNICEF združile moči pri zagotavljanju nujne pomoči ranljivim otrokom na najnevarnejših predelih sveta. 

  • V Srednjeafriški republiki si UNICEF skupaj s partnerji prizadeva, da bi se 662.000 otrok vrnilo v šolske klopi in nadaljevalo z izobraževanjem.
  • 68 milijonov odmerkov cepiv proti otroški paralizi je bilo dostavljenih v države na Bližnjem vzhodu za kampanjo množičnega cepljenja, da bi zajezili vnovičen izbruh otroške paralize v Iraku in Siriji.
  • V Južnem Sudanu je 70.000 akutno podhranjenih otrok prejelo posebno terapevtsko hrano.
  • V državah, kjer razsaja ebola, se nadaljuje boj proti smrtonosnemu virusu, predvsem s podporo centrom za zdravljenje ebole in zdravstvenim centrom v lokalnih skupnostih, z usposabljanjem zdravstvenih delavcev, ozaveščevalnimi kampanjami o prenosu virusa in s podporo sirotam.

“Tragično je, da so v letu, ko obeležujemo 25. obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah, ki je botrovala številnim dosežkom za otroke na globalni ravni, pravice milijonov otrok v kriznih žariščih grobo kršene,« poudarja Lake. “Nasilje in travmatične izkušnje ne poškodujejo zgolj posameznih otrok, temveč uničujejo celotne družbe. Svet zmore in mora narediti več, da bi bilo leto 2015 boljše za vsakega otroka. Kajti vsak otrok, ki odraste v zdravo in izobraženo osebo, lahko prispeva k svoji, družbeni ter naši skupni prihodnosti.«
--- 
Fotografije in videoposnetki so na voljo na povezavi: http://uni.cf/1zreNEa