Filipinom grozi super tajfun Hagupit (Ruby)

Filipinom grozi super tajfun Hagupit (Ruby)

Le 13 mesecev po super tajfunu Haiyan, najmočnejšem tajfunu v zgodovini, prebivalcem Filipinov grozi nov uničujoč tajfun Hagupit (Ruby), ki naj bi v prihodnjih dneh pridobil na moči in dosegel otočje.

UNICEF je na Filipinih v polni pripravljenosti za pomoč otrokom in njihovim družinam, medtem ko se super tajfun Hagupit približuje severnemu predelu regije Visayas. 54 delavcev UNICEF-ovega urada v Taclobanu, ki je bil vzpostavljen po tajfunu Haiyan, sodeluje z lokalnimi oblastmi in partnerji pri vzpostavitvi kar najboljše pripravljenosti na morebitno naravno katastrofo.  

Paketi nujne pomoči so pripravljeni za transport iz UNICEF-ovega glavnega skladišča v Kopenhagnu kot tudi v lokalnih skladiščih v Manili, Leyteu in Cotabatu. Paketi vključujejo pripomočke za shranjevanje in prečiščevanje vode, higienske pripomočke, zdravila, oralno rehidracijsko sol, terapevtsko hrano za preprečevanje podhranjenosti, šotore za vzpostavitev šol in otrokom prijaznih prostorov, učne pripomočke za otroke in učitelje ter generatorje za oskrbo več kot 10.000 družin z energijo. 

"UNICEF sodeluje z vlado in lokalnimi oblastmi ter partnerji pri vzpostavitvi dobre pripravljenosti in zagotavljanju zaščite otrok ter družin pred morebitno naravno katastrofo. Skrbno spremljamo razmere in naše ekipe v mestu Tacloban so pripravljene zagotoviti nujno pomoč,” je dejala Lotta Sylwander, UNICEF-ova predstavnica na Filipinih. 

“Tragično je, da skupnostim, ki si še niso opomogle od lanske katastrofe, že grozi nov super tajfun. UNICEF bo na območju ostal in zagotavljal pomoč otrokom, dokler bo potrebno.”

Ob naravnih katastrofah so otroci izjemno izpostavljeni izbruhom bolezni, podhranjenosti, nasilju in prekinitvi šolanja. V preteklih mesecih je UNICEF skupaj s partnerskimi organizacijami in lokalnimi oblastmi vzpostavljal sistem boljše pripravljenosti na morebiten pojav novih naravnih nesreč. V primeru vnovične katastrofe bo v sodelovanju s partnerji zagotovil nujno pomoč na področju vode, zdravstvene oskrbe, prehrane in izobraževanja.