Predsednik RS Borut Pahor skupaj z otroki praznoval 25. rojstni dan Konvencije o otrokovih pravicah

V Predsedniški palači so bili danes v ospredju otroci. Ob 25. obletnici sprejema Konvencije o otrokovih pravicah je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor skupaj z Junior ambasadorji UNICEF-a priredil posebno slavje. Slavili so napredek, ki je bil v preteklih 25 letih dosežen za otroke, in dobra dela, s katerimi so otroci skozi vse leto pomagali vrstnikom.


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor skupaj z otroki iz vrtca Črnuče (foto: Daniel Novakovič/STA)

20. novembra 1989 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah. S tem je v svet poslala pomembno sporočilo - da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki pa potrebujejo posebno skrb in zaščito. Konvencija predstavlja najširše sprejet mednarodni dokument o človekovih pravicah, ki ga je ratificiralo že 194 držav sveta, vključno s Slovenijo. Z ratifikacijo Konvencije (Slovenija 1991) so se države zavezale, da bodo ščitile in zagotavljale otrokove pravice ter sprejemale in izvajale politike, ki bodo vedno upoštevale največjo korist otrok.

V preteklih 25 letih je bil za otroke dosežen velik napredek in svet je danes prijaznejši do otrok. Otroci imajo več možnosti za preživetje in uresničitev svojega potenciala kot kdajkoli prej v zgodovini. Na globalni ravni se je umrljivost otrok od leta 1990 skoraj prepolovila, v izobraževanje je vključenih že 91 odstotkov osnovnošolskih otrok, tako deklic kot dečkov, več otrok ima dostop do pitne vode in zdravstvene oskrbe. 

Kljub doseženemu napredku, pa še vedno ostajajo številni izzivi, ki milijonom otrok po vsem svetu onemogočajo uživanje pravic, kot jih določa Konvencija. Na svetu vsak dan umre približno 17.000 otrok, večinoma zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. Polovico najrevnejših na svetu še vedno predstavljajo otroci, ki so pogosto zapostavljeni, žrtve zlorab in izkoriščanja. Ti najbolj ranljivi otroci potrebujejo posebno skrb in zaščito, zato jih moramo postaviti v ospredje.

»Prav vsak izmed nas ima možnost prispevati k boljšemu življenju otrok,« je na dogodku v Predsedniški palači poudaril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. Junior ambasadorji UNICEF-a so spregovorili o različnih dobrih delih, s katerimi so si v okviru projekta Podaj ključ do sanj vse leto prizadevali pomagati vrstnikom. Spodbujali so jih, da v sebi prepoznajo ključno moč za uresničitev svojih sanj in naprej pomagajo drugim uresničiti njihove sanje. Da lahko boljši svet pomagajo graditi že najmlajši, so potrdili otroci iz Vrtca Črnuče, ki so svoja dobra dela upodobili na risbicah in jih kot darilo ob 25. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah predali predsedniku Pahorju. 


Predsednik Pahor z Junior ambasadorkama UNICEF-a Katarino in Rebecco Agius Jager, ki sta vodili današnji dogodek

Dogodka so se udeležili tudi nacionalni ambasador UNICEF-a Slovenija Lado Leskovar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak in številni podporniki UNICEF-a. 

Predsedniška palača je bila danes v znamenju otrok. Predsednik Pahor je poudaril, da morajo biti otroci postavljeni v ospredje pri odločanju vse dni v letu. Današnji otroci bodo nekoč voditelji sveta, pomembni odločevalci in ustvarjalci skupne prihodnosti, zato naj bo njihov glas slišan in upoštevan.

Rojstnodnevno slavje v pravem pomenu besede je pričarala torta z motivom Konvencije o otrokovih pravicah in baloni s posebnimi sporočili. Zabavo je pospremila pesem Johna Lenona s pomenljivim naslovom Imagine: predstavljajte si svet, v katerem bi bili vsi otroci srečni in imeli uresničene vse svoje pravice. 


Rojstnodnevno slavje v pravem pomenu besede je pričarala torta z motivom Konvencije o otrokovih pravicah in baloni s posebnimi sporočili (foto: Daniel Novakovič/STA)

---
Dosežki za otroke in izzivi, ki ostajajo, so na voljo na povezavi: http://goo.gl/F8QTkN 
Fotografije so na voljo na povezavi: http://goo.gl/KtxEgD