UNICEF pomaga otrokom, ki so zaradi ebole izgubili starše

UNICEF pomaga otrokom, ki so zaradi ebole izgubili starše

UNICEF je v zadnjih treh mesecih v Gvinejo, Sierra Leone in Liberijo dostavil že več kot 3.000 ton nujne pomoči v obliki zaščitnih pripomočkov in medicinske opreme, da bi pomagal zajeziti ebolo. Vpliv smrtonosne bolezni na življenja otrok je večplasten in uničujoč. Izjemno pomembna je pomoč otrokom, ki so zaradi ebole izgubili starše. UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem sredstev za boj proti eboli.

Ebola je v Gvineji, Sierra Leoneju in Liberiji na glavo postavila življenja celotnih skupnosti, saj predstavlja večplasten problem. Pri tem so najbolj ranljivi otroci, ki predstavljajo že več kot petino vseh obolelih. 

Ebola ne ogroža zgolj njihovega zdravja, temveč je ohromila tudi izobraževanje in zdravstveno oskrbo. Šole na najhuje prizadetih območjih so že več mesecev zaprte, primanjkuje učiteljev, zaradi česar je ogrožena tudi kakovost izobraževanja v prihodnje. In ravno izobraževanje je ključ za izhod iz začaranega kroga revščine.

Zaradi prenatrpanih zdravstvenih centrov z obolelimi je ohromljena zdravstvena oskrba. Zato se povečuje tudi smrtnost zaradi drugih vzrokov, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Prekinjeni so programi cepljenja, kar v pomanjkljivih higienskih razmerah povečuje možnost izbruha drugih nevarnih nalezljivih bolezni, na primer ošpic, otroške paralize in kolere. Omejeno je razdeljevanje mrež za zaščito pred malarijo, ki je za otroke pogosto smrtonosna. Zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema nosečnice ne rojevajo v varnem okolju, kar povečuje možnost zapletov ob porodu. Prav tako je po lestvici prednostnih nalog zdrsnila pomoč podhranjenim otrokom.

Zaradi ebole je starše izgubilo že več kot 4.000 otrok. »Zgodbe teh sirot se mene najbolj dotaknejo. Najprej jim virus vzame starše, potem pa jih zavrnejo sorodniki in družinski prijatelji, ki bi lahko poskrbeli zanje. Strah pred okužbo je močnejši od družinskih vezi, zato so ti otroci pogosto prepuščeni sami sebi. Kljub temu, da zaradi izgube staršev še toliko bolj potrebujejo topel objem, prijazno besedo in varen dom,« poudarja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. Zaradi okužbe staršev so mnogi otroci nameščeni v posebne centre, kjer morajo v karanteni preživeti ključne tri tedne do morebitnega razvoja bolezni, hkrati pa pogosto ne vedo, ali so njihovi starši preživeli okužbo. 

Zato je ena od prednostnih nalog UNICEF-a prav zagotavljanje pomoči sirotam. UNICEF podpira tovrstne centre, kjer sirotam zagotavlja varno zavetje, hrano, vodo, osnovno zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč. Spodbuja igro, petje in številne aktivnosti, da bi otroci lažje premagali travme. Skupaj s partnerji si prizadeva združiti sirote z njihovimi sorodniki, da lahko znova zaživijo v širši družini. Hkrati usposablja tudi posameznike, ki so preživeli okužbo z ebolo in so nanjo odporni, da v posebnih centrih za pomoč obolelim ter v centrih za karanteno zagotavljajo pomoč otrokom, predvsem pa topel objem in prijazno besedo.