S kampanjo za izkoreninjenje otroške paralize preprečenih deset milijonov primerov invalidnosti otrok

S kampanjo za izkoreninjenje otroške paralize preprečenih deset milijonov primerov invalidnosti otrok

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti otroški paralizi.

V zadnjih 26 letih je bilo s prizadevanji za odpravo otroške paralize vsak dan pred invalidnostjo zaščitenih približno tisoč otrok. UNICEF ob svetovnem dnevu boja proti otroški paralizi poudarja, da smo z globalno kampanjo cepili na milijone otrok po vsem svetu, ki jih sicer ne bi nikoli dosegli in zaščitili.

Približno 10 milijonov otrok bi bilo danes paraliziranih. Dodatnih milijon in pol otroških življenj je bilo rešenih na račun rutinskega zagotavljanja vitamina A, ki poteka vzporedno s cepljenjem proti otroški paralizi.

Število primerov otroške paralize po vsem svetu je na letni ravni upadlo s 350.000 leta 1988 na 416 v letu 2013. Letos je bilo doslej zabeleženih 243 primerovdosegli smo neverjeten, kar 99-odstotni padec pojavnosti otroške paralize. Vse države razen Afganistana, Nigerije in Pakistana, kjer je bila otroška paraliza globoko zakoreninjena, so znotraj svojih meja odpravile nevarni virus. V zadnjih 26 letih so bili zatrti številni izbruhi te bolezni.

»Leta 1988 je bila otroška paraliza prevladujoči razlog invalidnosti otrok,« je povedal UNICEF-ov izvršni direktor Anthony Lake. »Od takrat so v vse številčnejših državah generacije otrok odraščale brez grožnje otroške paralize. Uspešnost prizadevanj za izkoreninjenje virusa, s katerimi smo dosegli najbolj prikrajšane skupnosti, izpostavljene najbolj nevarnim razmeram, služi kot dokaz, da je mogoče doseči vse otroke. Uresničimo lahko naše najvišje zastavljene in najdrznejše cilje za otroke. In če jih lahko, jih moramo.«

V Nigeriji je bilo letos zabeleženih le 6 primerov, kar je velik napredek v primerjavi z 49 primeri v letu 2013. Afganistan je uspel znižati prenosljivost na zelo nizko raven, pri čemer je večina zabeleženih primerov povezana s Pakistanom. Z že 206 letos zabeleženimi primeri je Pakistan največji svetovni vir otroške paralize.

Medtem ko je otroška paraliza endemična v le treh državah, predstavlja veliko nevarnost za otroke tudi povsod drugod, predvsem v državah, kjer rutinsko cepljenje ni prioriteta, kot na primer v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in Ukrajini. Izbruhi otroške paralize v Siriji, Iraku, Kamerunu, Ekvatorialni Gvineji in Somaliji izvirajo iz Pakistana in Nigerije. 

UNICEF vsako leto zagotovi 1,7 milijard odmerkov oralnega cepiva proti otroški paralizi, s katerimi cepi 500 milijonov otrok. Naša prizadevanja za družbeno mobilizacijo pomagajo prepričati družine, da sprejmejo cepivo, ko jim je na voljo. Ob okrepljenih prizadevanjih je v zadnjem desetletju v državah, ki ostajajo endemične, opazna najvišja raven sprejemanja cepiva proti otroški paralizi doslej.

»Še nikoli nismo bili bližje priložnosti, ki se generaciji ponudi samo enkrat: za vedno odpraviti otroško paralizo,« je dodal Lake. »Vsak otrok si zasluži živeti v svetu brez otroške paralize.«