Svetovni dan umivanja rok

Svetovni dan umivanja rok

Umivanje rok ključno v boju proti eboli. Preprosto dejanje, ki rešuje življenja.

Danes obeležujemo že sedmi svetovni dan umivanja rok. UNICEF poudarja, da je umivanje rok eden ključnih ukrepov pri preprečevanju okužbe z ebolo. 

»Umivanje rok z milom je eden najcenejših in najbolj učinkovitih načinov zaščite pred virusnimi obolenji kot sta gripa in prehlad,« je dejal Sanjay Wijesekera, vodja UNICEF-ovih globalnih programov za vodo, sanitarije in higieno. »Naše ekipe v Sierra Leoneju, Liberiji in Gvineji poudarjajo pomembnost umivanja rok kot enega ključnih ukrepov pri preprečevanju širjenja virusa ebole. Gre za preprosto dejanje, ki predstavlja dodatno zaščito pred okužbo in ga lahko izvaja vsakdo.«

UNICEF je med vodilnimi organizacijami, ki v prizadetih državah ozaveščajo prebivalce o načinih zaščite pred ebolo in si prizadevajo preprečiti napačne predstave o bolezni. V najhuje prizadete države dostavlja predvsem zaščitno opremo kot so zaščitna oblačila, rokavice in razkužila. V Sierra Leone je dostavil 1,5 milijona kosov mila, več milijonov pa tudi v Liberijo in Gvinejo. 

»Zajezitev ebole ni enostavna in zahteva mednarodno sodelovanje, da bi zaustavili uničujoč val te smrtonosne bolezni,” poudarja Wijesekera. »Poleg pomoči mednarodne skupnosti je zdaj najpomembnejše, da lokalni prebivalci poznajo učinkovite ukrepe za preprečevanje okužbe in jih tudi izvajajo. Umivanje rok je eden tovrstnih ukrepov, ki rešujejo življenja.«

UNICEF in WHO sta nedavno predstavila podatke in opozorila, da je v 2013 umrlo več kot 340.000 otrok, mlajših od pet let, oziroma skoraj 1000 otrok vsak dan zaradi z diarejo povezanih bolezni, ki so posledica onesnažene vode, neustreznih sanitarij in slabe higiene. Ebola je močno ohromila izvajanje osnovne zdravstvene oskrbe v najbolj prizadetih državah, zato je umivanje rok še toliko bolj pomembno pri preprečevanju z diarejo povezanih bolezni. 

Svetovni dan umivanja rok poudarja pomembnost umivanja rok z vodo in milom za preprečevanje razširjenih, vendar pogosto smrtonosnih bolezni, kot je diareja. Številne države po vsem svetu tega dne izvajajo najrazličnejše aktivnosti, ki spodbujajo k temu pomembnemu dejanju.

Na Šri Lanki bo v množičnem umivanju rok sodelovalo več kot 38.400 dijakov z 96 šol skupaj s političnimi predstavniki in splošno javnostjo. V Libanonu bo na stotine uporabnikov mobilnih telefonov prejelo sporočilo »Ohranite svoje zdravje: umivajte roke«, v Maliju bo potekala medijska kampanja s številnimi dogodki in delitvijo mil v šolah. Številna obeleževanja so napovedana tudi v Gambiji, Nigeriji, Kambodži in drugih državah.