Punčke iz cunj navdušile v Državnem zboru

Punčke iz cunj navdušile v Državnem zboru

Danes je v Državnem zboru potekala otvoritev dobrodelne razstave Punčk iz cunj, ki bo za javnost odprta do 11. oktobra 2014. S projektom Punčka iz cunj UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim.

Na otvoritvi razstave so k nakupu ročno izdelanih punčk iz cunj pozvali predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in izvršni direktor UNICEF-a Slovenija Tomaž Bergoč. Dogodek, ki je potekal v znamenju obeleževanja 25. obletnice Konvencije o otrokovih pravicah, sta povezovali Junior ambasadorki UNICEF-a Slovenija Rebecca in Katarina Agius Jager. Svojo punčko so posvojili številni poslanci, zaposleni in obiskovalci – predsednik Državnega zbora dr. Brglez je posvojil punčko Tino, od postavitve tokratne razstave pa je bilo posvojenih že skorajda 70 punčk. 

Predsednik Državnega zbora dr. Brglez je izrazil veselje, da lahko Državni zbor po dveh letih zopet gosti dobrodelno razstavo »Posvoji punčko in reši otroka« in ponovno združi moči z UNICEF-om, s katerim od leta 2009 sodeluje tudi kot Varna točka za otroke in mladostnike. Opozoril je, da ne smemo biti ravnodušni do stiske otrok, ki so najbolj ranljiv del družbe, zlasti tistih, ki so ujeti v krizne razmere. Kot je dejal, podatki Programa Združenih narodov za razvoj kažejo, da vsak evro, ki ga vložimo v preprečevanje in povečevanje pripravljenosti za primere naravnih katastrof, prihrani sedem evrov za odpravljanje posledic. »Otroci so naša prihodnost. Poskrbeti moramo, da se bodo v današnjem svetu počutili varne, saj bodo le tako lahko uspešno prenašali varnost svojim otrokom,« je poudaril dr. Brglez in poslanke in poslance pozval, naj z nakupom punčke iz cunj otrokom pomagajo do srečnejšega otroštva.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da otrokove pravice, o katerih je veliko govora v tednu otroka, sicer priznavamo in se jih zavedamo, a so pogosto le mrtva črka na papirju. Kot je poudarila, se otrokom pogosto dogajajo krivice v imenu krize: »Lani so mladi parlamentarci v otroškem parlamentu, ki ga gosti Državni zbor, govorili o razmerah v družbi, letos bodo razpravljali o prostem času. A žal vsi nimajo istih pogojev za njegovo preživljanje, saj prepogosto delijo usodo svojih staršev, ki jim ne morejo nuditi, kar bi otroci radi in kar je zanje nujno. Še pogosteje in huje pa so otrokove pravice kršene prek naših meja, kjer mnogi otroci sploh ne dočakajo mladosti in umirajo tudi zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili,« je dejala varuhinja človekovih pravic in sklenila, da je posvojitev punčke lep dogodek, s katerim osrečiš nekoga, ki ga ne poznaš, saj mu lahko s simboličnim dejanjem povrneš zdravje. 

V preteklih 25. letih, odkar so ZN dali obljubo vsem otrokom sveta in sprejeli Konvencijo o otrokovih pravicah, je bil za otroke dosežen velik napredek. »Danes več otrok kot kdajkoli prej dočaka svoj peti rojstni dan, hodi v osnovno šolo, ima dostop do pitne vode in zdravstvene oskrbe. Na globalni ravni se je umrljivost otrok, mlajših od pet let, od leta 1990 skoraj prepolovila,« je poudaril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. »Otroci imajo danes več možnosti za preživetje in uresničitev polnega potenciala kot pred 25 leti. Kljub doseženemu napredku pa vsak dan še vedno umre 17.000 otrok, večinoma zaradi vzrokov,ki bi jih lahko preprečili,« je še opozoril Bergoč. 

Cepljenje predstavlja enega najuspešnejših zdravstvenih ukrepov za reševanje otroških življenj. UNICEF je na globalni ravni vodilni dobavitelj cepiv. V letu 2012 je zagotovil 1,9 milijard odmerkov cepiv, s čimer je omogočil cepljenje 36 odstotkov celotne populacije otrok na svetu. Skupaj s partnerji izvaja programe cepljenja v več kot 100 državah po vsem svetu, kjer otrokom omogoča zdrav začetek življenja in zaščito pred nevarnimi boleznimi. Od začetka 80. let do danes je cepljenje otrok v svetovnem merilu doseglo velik napredek ter pomembno prispevalo k omejevanju otroških bolezni in zmanjševanju umrljivosti otrok. Kljub napredku pa UNICEF-ovi podatki opozarjajo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok.

UNICEF Slovenija s projektom Punčka iz cunj zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Punčka iz cunj je namreč tradicionalna igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta in zato primerna, da v projektu simbolizira otroka, ki potrebuje pomoč. Prav zato je nosilni slogan projekta »Posvoji punčko in reši življenje otroka«. Posameznik lahko z donacijo 20 EUR punčko posvoji in s tem omogoči cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim boleznim. 

S podporo vseh sodelujočih v projektu Punčka iz cunj je UNICEF Slovenija v preteklih letih rešil več kot 17.000 otroških življenj.

Dobrodelna razstava "Punčke iz cunj" bo v Državnem zboru na ogled do 11. oktobra, vsak delovnik med 9. in 15. uro ter v soboto med 9. In 12. uro. Obiskovalci razstave bodo z donacijo 20 EUR punčko lahko posvojili in s tem omogočil cepljenje enega otroka v državah v razvoju proti davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu.

Fotografije so na voljo na portalu Državnega zbora
---
Punčke iz cunj z dnevniki razstavljene v celjskem Otroškem muzeju Hermanov Brlog

Razstavo punčk iz cunj z dnevniki, ki so jih v lanskem šolskem letu naredili v vrtcih in šolah, si lahko do 20. novembra 2014 ogledate tudi v Otroškem muzeju Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine v Celju.