8 milijonov Evropejcev je v kampanji EU in UNICEF-a svoj glas posodilo otrokom iz kriznih žarišč

8 milijonov Evropejcev je v kampanji EU in UNICEF-a svoj glas posodilo otrokom iz kriznih žarišč

Glasovi otrok iz kriznih žarišč, skupna kampanja EU in UNICEF-a, je bila danes v Rimu predstavljena državam članicam Evropske unije na srečanju delovne skupine Sveta EU za humanitarno pomoč. Slovesnost je v znamenju italijanskega predsedovanja Evropski uniji potekala na Ministrstvu za zunanje zadeve in razvojno sodelovanje.

»Zgodbe otrok iz kriznih žarišč je na svojih profilih družbenih omrežij doslej delilo 8 milijonov Evropejcev. Poleg tega je kampanja preko drugih medijev dosegla več kot 143 milijonov ljudi, kar je preseglo naša pričakovanja,« je na slovesnosti pojasnil Philippe Cori, direktor UNICEF-ovega urada pri EU v Bruslju. 

Claus Sorensen, generalni direktor Službe Evropske komisije za humanitarno pomoč (ECHO),
je poudaril: »EU in UNICEF sta postala strateška globalna partnerja pri zagotavljanju humanitarne pomoči. Da bi nadaljevali z uspešnim partnerskim sodelovanjem, ki rešuje življenja, moramo narediti vse, da bi ohranili veliko podporo evropske javnosti, ki smo je deležni. Prav zato sem  navdušen nad izjemnim uspehom te kampanje.«

Gostitelj slovesnosti Giampaolo Cantini, generalni direktor za razvojno sodelovanje, je dodal: »Glasovi otrok bi morali biti glasovi nedolžnosti in ne glasovi vojne oziroma kriznih žarišč. Skupna kampanja EU in UNICEF-a predstavlja grozodejstva vojn in kriznih žarišč skozi zgodbe otrok, ki trpijo zaradi najrazličnejših vzrokov. Te otroke moramo zaščititi in zaustaviti nasilje, ki ogroža prihodnost celotne generacije.«  

O kampanji
Kampanja Glasovi otrok iz kriznih žarišč omogoča otrokom, ki so jih prizadele naravne nesreče, oboroženi spopadi, prehranske krize in politični nemiri, da svoje zgodbe predstavijo svetovni javnosti. Kampanjo podpirajo številni zvezdniki, javnost pa jo lahko spremlja preko spletnih strani šestih sodelujočih držav, na družbenih omrežjih in v klasičnih medijih.  

Otrokom iz kriznih žarišč lahko pomagamo vsi, in sicer tako, da jim posodimo svoj glas. Obiščite spletno stran kampanje www.glasoviotrok.si, kjer so predstavljene njihove zgodbe, in jih delite na svojih profilih v družbenih omrežjih. Z vašo pomočjo bodo otroci svoje zgodbe lahko povedali na glas. 

Kampanja, ki se je začela 15. maja 2014, poteka ob sodelovanju UNICEF-a, Evropske komisije in šestih UNICEF-ovih nacionalnih odborov (Slovenije, Grčije, Irske, Italije, Poljske in Španije) ter njihovih ambasadorjev ali znanih podpornikov. 

Kampanja v ospredje postavlja zgodbe treh otrok: Aye iz Sirije, Michela s Filipinov in Chamsie iz  Čada, kjer EU v sodelovanju z UNICEF-om zagotavlja humanitarno pomoč. V predstavitvenih videih kampanje UNICEF-ovi ambasadorji ali znani podporniki pripovedujejo zgodbo otroka, ki mu posodijo svoj glas. 

Evropski zvezdniki kot so Ewan McGregor iz Združenega kraljestva VB in S Irske, Boštjan Nachbar iz Slovenije, Gaia Amaral iz Italije, Imanol Arias iz Španije, Robert Lewandowski s Poljske, Evanna Lynch z Irske in Pavlos Tsimas iz Grčije kot glavni obrazi kampanje zagovarjajo uresničevanje otrokovih pravic. Posamezniki z vsega sveta so v znak podpore otrokom iz kriznih žarišč njihove zgodbe delili na svojih profilih v družbenih omrežjih.

O Evropski uniji
Služba Evropske komisije za humanitarno pomoč (ECHO) finančno podpira nujno pomoč žrtvam naravnih nesreč in oboroženih spopadov po vsem svetu. Delovanje ECHO temelji na humanitarnih načelih človečnosti, nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti. Je eden od UNICEF-ovih največjih darovalcev. V letu 2013 je za UNICEF-ove projekte za otroke prispeval skoraj 100 milijonov evrov. 

EU sodeluje z UNICEF-om že več kot 20 let pri zagotavljanju nujne pomoči otrokom in ženskam v kriznih žariščih. Partnersko sodelovanje je omogočilo zagotavljanje nujne pomoči (v obliki hrane, vode in sanitarij, zdravstvene oskrbe, zaščite otrok, izboljšanja pripravljenosti in odpornosti za naravne nesreče v prihodnosti) v več kot 55 državah po vsem svetu.

Več o sodelovanju UNICEF-a in EU: www.unicef.org/eu/