Zaradi ebole je na tisoče otrok ostalo brez staršev

Zaradi ebole je na tisoče otrok ostalo brez staršev

Sirote so pogosto izpostavljene stigmatizaciji in zavračanju.

Od začetka izbruha ebole v Zahodni Afriki je najmanj 3.700 otrok izgubilo enega ali oba starša, opozarja UNICEF. Številne sirote se soočajo z zavračanjem s strani sorodnikov, ki se jih izogibajo zaradi strahu pred okužbo.

»Na tisoče otrok je zaradi ebole priča umiranju svojih mater, očetov ali sorodnikov,« je dejal Manuel Fontaine, UNICEF-ov regionalni direktor za Zahodno in Centralno Afriko, ki se je pred dnevi vrnil z dvotedenskega obiska Gvineje, Liberije in Sierra Leoneja. »Ti otroci potrebujejo takojšnjo posebno pomoč in podporo, saj se mnogi počutijo nezaželene in zapuščene. Običajno skrb za sirote prevzamejo člani širše družine, toda strah pred okužbo z ebolo je v nekaterih lokalnih skupnostih močnejši od družinskih vezi.«

Medtem ko se število smrtnih žrtev zaradi ebole vztrajno povečuje, UNICEF-ova poročila iz Gvineje, Liberije in Sierra Leoneja kažejo na velik porast števila sirot v zadnjih tednih in na nevarnost, da se bo število sirot do sredine oktobra celo podvojilo.

Otroci so zaradi ebole izjemno čustveno prizadeti, še posebej kadar so sami ali njihovi starši izolirani zaradi okužbe in zdravljenja.

UNICEF povečuje prizadevanja za zajezitev ebole, pri čemer uporablja preizkušene tradicionalne in nove načine, da bi ranljivim otrokom zagotovil pomoč, ki jo potrebujejo:

• V Liberiji UNICEF pomaga vladi pri usposabljanju dodatnih psihologov in socialnih delavcev za delo na terenu. Sodeluje z lokalnimi oblastmi in na najbolj prizadetih območjih krepi podporo, ki jo otrokom nudijo družine in lokalne skupnosti. Posebno skrb namenja otrokom, ki so zaradi ebole ostali brez staršev ali pa so jih družine zapustile.

• UNICEF bo v Sierra Leoneju več kot 2.500 ljudi, ki so preživeli okužbo z ebolo in pridobili imunost, usposobil za zagotavljanje pomoči in podpore okuženim otrokom v izolacijskih centrih. V sodelovanju s partnerji si s pomočjo posebne mreže za iskanje in identifikacijo družin prizadeva za ponovno združitev otrok, ki so bili ločeni od svojih staršev, z ožjimi ali širšimi družinami. Otrokom in sirotam zagotavlja tudi psihosocialno pomoč.

• V Gvineji bo UNICEF v sodelovanju s partnerji zagotovil psihosocialno pomoč za 60.000 ranljivih otrok.

»Ebola spreminja osnovni človeški odziv, kot je zagotavljanje pomoči bolnemu otroku, v zavračanje te pomoči, zaradi česar mnogi otroci ne bodo preživeli,« opozarja Fontaine. »Večina otrok, ki jih je prizadela ebola, ni deležna ustrezne pomoči in podpore. Na krizo takšnih razsežnosti se ne moremo odzvati na običajen način, temveč potrebujemo več poguma, iznajdljivosti in veliko več finančnih sredstev.«

UNICEF je svetovno javnost pozval k zagotavljanju 156 milijonov evrov, potrebnih za zagotavljanje nujne pomoči otrokom in družinam, ki jih je prizadela ebola. Doslej je UNICEF prejel le 25 odstotkov potrebnih sredstev. 

Pomagajte nam zajeziti širjenje ebole!