UNICEF v Liberijo pospešeno dostavlja pakete z zaščitnimi pripomočki za družine

UNICEF v Liberijo pospešeno dostavlja pakete z zaščitnimi pripomočki za družine

Medtem ko je v Liberiji število okuženih z ebolo že preseglo 3.500 in hitro narašča, je UNICEF včeraj v prestolnico dostavil prvo pošiljko od 50.000 paketov za zaščito družin.

Pošiljka 9.000 paketov je prva v seriji od načrtovanih 50.000 paketov z zaščitnimi pripomočki, ki jih bo UNICEF v prihodnjih tednih v Liberijo dostavil s posebnimi letali. Sredstva za pakete pomoči sta prispevala USAID (the United States Agency for International Development)  in fundacija družine Paula G. Allena.

Vsak paket vsebuje zaščitne halje, rokavice in maske, mila, klor in razpršila, skupaj z navodili za uporabo in varno odlaganje materiala. UNICEF bo v sodelovanju z liberijskim Ministrstvom za zdravje in socialno skrbstvo ter USAID-om v prihodnjih tednih razdelil prvih 9.000 paketov v  petih okrožjih, kjer je ebola najbolj razširjena.

Pakete bodo družine prejele v posebnih oskrbovalnih centrih, ki bodo vzpostavljeni, da bodo družinski člani obolele lahko obiskovali ustrezno zaščiteni, predvsem pa stran od doma. Tovrstni centri so izjemnega pomena, saj so zdravstveni centri za pomoč obolelim prenatrpani in nimajo dovolj potrebnih postelj.   

»Medtem ko hitimo z nameščanjem obolelih na varna mesta za zdravljenje, bodo paketi z zaščitnimi pripomočki omogočili oskrbovalnim centrom in družinam, da se zaščitijo pri stiku z obolelimi in pri skrbi zanje,« je dejal Tim Callaghan, vodja ekipe za zagotavljanje nujne pomoči pri USAID. »Še naprej bomo sodelovali z mednarodnimi partnerji in vladami prizadetih držav, da bi s skupnim delovanjem zajezili to zgodovinsko epidemijo.«

Predlagani oskrbovalni centri za obolele z omejenim številom ležišč bodo vzpostavljeni predvsem ob nacionalnih zdravstvenih centrih po vsej Liberiji. Centri bodo omogočili družinskim oskrbovalcem osnovno usposabljanje o negi »brez dotika« ob uporabi zaščitnih pripomočkov ter njihovo varno odlaganje po uporabi. Pakete z zaščitnimi pripomočki bodo družine obolelih prejele za razkužitev svojih domov. 

»Gre za epidemijo nepredstavljivih razsežnosti in za njeno zajezitev potrebujemo izjemen odziv,« je dejal Sheldon Yett, UNICEF-ov predstavnik v Liberiji. »Prednostna naloga je vzpostavitev več oskrbovalnih centrov za obolele in zagotoviti več usposobljenega osebja, do tedaj pa podpirati lokalne skupnosti pri varni oskrbi obolelih in prekiniti začaran krog te nalezljive smrtonosne bolezni.« 

»Ebola ni zgolj problem Afrike, temveč je globalni problem in zato terja podporo in sredstva vseh nas,« je dejal Jody Allen, eden od ustanoviteljev fundacije družine Paula G. Allena. »Z zagotavljanjem rešitev, ki jih je mogoče uporabiti že danes, lahko zajezimo širjenje bolezni.«

UNICEF pod vodstvom liberijske vlade  na teren pošilja ekipe, ki prebivalce poučujejo o zaščiti pred okužbo in najnovejših izbruhih bolezni v Liberiji, ozavešča pa jih tudi z letaki in preko radijskih oddaj. Zdravstvenim delavcem je zagotovil 300 ton zdravstvenih in zaščitnih pripomočkov.

Kako lahko pomagate?
Posamezniki, ki želijo pomagati pri preprečevanju širjenja ebole, lahko postanejo UNICEF-ovi Starši otrok sveta. Z mesečnimi prispevki prispevajo k izvajanju UNICEF-ovih programov pomoči otrokom v državah v razvoju in zagotavljanju nujne pomoči v kriznih žariščih, kot je zaradi ebole že več mesecev v Zahodni Afriki.

Podjetja: Poleg prispevkov v obliki donacij lahko podjetja prispevajo tudi blago. Pozivamo podjetja, ki lahko prispevajo trda mila (100 g) in vedra (okrogla ali kvadratna, 20 l), da nam pišejo na info@unicef.si ali pokličejo na 01 583 80 61. Zaradi omejevanja logističnih stroškov so donacije v blagu omejene na najmanj 3000 kosov mila in 500 veder.