Vlaganja v izobraževanje in zaščito nujno potrebna za prihodnost generacije sirskih otrok, ki jih je prizadela vojna

Vlaganja v izobraževanje in zaščito nujno potrebna za prihodnost generacije sirskih otrok, ki jih je prizadela vojna

Zaradi poglabljanja krize je dodatno ogroženih več milijonov otrok

V luči zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku so danes partnerji pobude Ne izgubimo generacije sirskih otrok predstavili poročilo o napredku, doseženem v zadnjem letu. Poročilo opozarja, da poglabljanje krize na območju Sirije ogroža celotno generacijo otrok. 

V preteklem letu je bilo nadaljevanje šolanja omogočeno dodatnim 770.000 otrokom, ki jih je prizadela vojna v Siriji, skoraj 660.000 sirskim otrokom pa je bila zagotovljena psihosocialna pomoč. 

»Pomagati sirskim otrokom pomeni vlagati v prihodnost Sirije, saj so današnji otroci jutrišnji zdravniki, učitelji, odvetniki in voditelji. Vlaganje v generacijo sirskih otrok pomeni, da otroci pridobijo znanje in veščine, ki jih bodo potrebovali za obnovo, ko bo na območju znova vzpostavljen mir,« je dejal izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. »Ozdraviti moramo njihove srčne rane in jim vrniti upanje. Storiti bo potrebno še veliko.«

Srečanje, ki danes poteka na sedežu UNICEF-a v New Yorku, obeležuje prvo obletnico, odkar je koalicija partnerjev ob zasedanju Generalne skupščine ZN svet pozvala k skupnemu delovanju, da ne bi izgubili celotne generacije sirskih otrok. Od tedaj so vlade, gostiteljske skupnosti in drugi partnerji dosegli pomemben napredek pri zagotavljanju nadaljevanja šolanja in zaščite otrok ter osnovnih storitev kljub nadaljevanju spopadov, razseljevanju in poslabšanju življenjskih razmer.
 
Vključitev v formalno in neformalno izobraževanje je v državah, kamor so se zatekli sirski begunci, naraslo z 169.500 otrok v 2013 na 489.000 otrok v 2014;
128.000 učencem iz območij, kjer divjajo spopadi, je bilo omogočeno, da obiskujejo posebne šolske krožke in nadaljujejo s šolanjem; 
V 2014 je bilo 72.000 otrok v Siriji in 587.000 otrok beguncev v sosednjih državah deležnih psihosocialne pomoči. 
200.000 skrbnikov otrok v Libanonu je bilo vključenih v programe usposabljanja za vzpostavitev varnega okolja za otroke.

Poročilo opozarja na posebno ranljivost in zapostavljenost mladostnikov, ki zaradi travm in jeze postajajo tarče novačenja v oborožene skupine, zaradi česar je njihova zaščita ključnega pomena.  

Pobuda Ne izgubimo generacije sirskih otrok je v 2014 zaprosila za 885 milijonov ameriških dolarjev, potrebnih za izobraževanje in zaščito otrok v Siriji in sosednjih državah. Do današnjega dne je bilo zagotovljenih le 34 odstotkov potrebnih sredstev.  

O pobudi Ne izgubimo generacije sirskih otrok
Ne izgubimo generacije sirskih otrok je pobuda Združenih narodov, mednarodnih in nevladnih organizacij, ki se je začela oktobra 2013 in je usmerjena v blažitev uničujočega vpliva vojne v Siriji na izobraževanje in razvoj otrok. Pobuda zagotavlja ukrepe, ki blažijo dolgotrajne posledice spopadov na generacijo otrok in mladostnikov v Siriji ter sosednjih državah. Spodbuja izobraževanje in zaščito ter vključevanje otrok, zagotavljanje psihosocialne pomoči in krepitev prizadevanj za vzpostavitev miru za boljšo prihodnost sirskih otrok in njihovih družin.