V 30 krajih po Sloveniji že več kot 500 UNICEF-ovih Varnih točk

V 30 krajih po Sloveniji že več kot 500 UNICEF-ovih Varnih točk

UNICEF-ove Varne točke za otroke so v dvanajstih letih zaživele že v 30-ih krajih po vsej Sloveniji. V več kot 500 Varnih točkah, med katerimi sta tudi slovenski parlament in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, sodeluje že več kot 1000 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom.

Z današnjo novinarsko konferenco, ki je potekala v UNICEF-ovi Varni točki, Predstavništvu Evropske komisije, je UNICEF Slovenija želel spomniti otroke, da se lahko po pomoč skozi vse leto zatečejo v Varne točke. Skupaj s sodelujočimi v projektu si prizadeva, da bi bila za otroke pot v šolo čim bolj prijetna in varna. 

Vsak otrok ima pravico, da je zaščiten pred nasiljem. In vendar se nasilje nad otroki v različnih oblikah vsakodnevno pojavlja v vseh državah sveta, tudi v Sloveniji, opozarja najnovejša UNICEF-ova raziskava.
»V Sloveniji je bilo v zadnjih mesecih ustrahovanih 20 odstotkov otrok, starih med 13 in 15 let. 40 odstotkov otrok je bilo v zadnjem letu udeleženih v pretepu,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.
Nasilje otrokom ne povzroča zgolj fizičnih poškodb in ran, temveč za seboj pušča tudi psihične posledice. Vpliva na njihovo fizično in mentalno zdravje, ogroža učne sposobnosti, druženje z vrstniki in negativno vpliva na njihov razvoj.
»Prepogosto nasilje ostane nevidno, saj se pojavlja za zaprtimi vrati, daleč od oči javnosti ali pa si javnost namenoma zatiska oči pred njim. Zaradi strahu pogosto ostane neprijavljeno,« je poudaril Bergoč. 

UNICEF-ove Varne točke predstavljajo korak odločnejšega boja proti nasilju nad otroki, saj spodbujamo otroke, da o svoji stiski spregovorijo v varnem okolju. V Varnih točkah naredijo korak od nevidnega k vidnemu, kar je tudi slogan UNICEF-ove globalne kampanje Ustavimo nasilje (#ENDviolence). 

UNICEF-ove Varne točke za otroke postajajo vse bolj uspešen in prepoznaven projekt. V dvanajstih letih so zaživele že v 30 krajih po Sloveniji: Celju, Cerknem, Cerkvenjaku, Domžalah, Idriji, Izoli, Kamniku, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Medvodah, Mengšu, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Rušah, Sežani, Slovenski Bistrici, Radljah ob Dravi, Šentjurju, Šmarjah pri Jelšah, Trbovljah, Trzinu, Velenju, Vojniku, Vrhniki, Zagorju in Žalcu. 

Otroci lahko UNICEF-ove Varne točke prepoznajo po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Gre namreč za različne javne prostore, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija in jih seznani, kako pomagati otrokom v stiski. Osebje v Varnih točkah je tudi najpomembnejši člen projekta, saj v njem sodeluje prostovoljno in s svojo srčnostjo ter prizadevnostjo pomaga otrokom v težavah. V 557 Varnih točkah deluje že več kot 1000 srčnih ljudi.

»Mladi se lahko znajdete pred težavami, ki se vam zdijo nepremostljive in grozne, a s pomočjo odraslega se lahko razblinijo ali postanejo znosnejše. V UNICEF-ovih Varnih točkah vas čakajo ljudje, ki vam bodo prisluhnili in pomagali, pa naj bo to pri pozabljenem telefonu, zaradi česar ne morete poklicati staršev, ali pri čem resnejšem. Pogumno stopite skozi vrata s smejočim obrazom na modri nalepki in kmalu bo nasmeh tudi na vašem obrazu,« je otroke in mladostnike na novinarski konferenci pozval Boštjan Gorenc Pižama, promotor UNICEF-ovega projekta Varne točke. 

Namen Varnih točk je tudi krepitev povezav med vsemi družbenimi akterji, ki vplivajo na varnost v lokalnem okolju. UNICEF Slovenija zato pri izvajanju projekta sodeluje z občinami, lokalnimi koordinatorji, policijo, centri za socialno delo, šolami in zdravstvenimi domovi.

V letošnjem letu je bilo v UNICEF-ovih Varnih točkah 100 obiskov otrok, ki so se znašli v stiski: v 27 primerih so se otroci znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje, družinske spore. V vsaj 73 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah. Stiske otrok so različne, o čemer pričajo razlogi, zaradi katerih se otroci zatekajo po pomoč v Varne točke. Večinoma prihajajo zaradi vrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, ki jih lahko rešimo z obližem, pozabljenih oz. izgubljenih ključev ali telefona in reševanja domačih nalog. Včasih pa otroci Varne točke obiščejo, ker potrebujejo prijazen pogovor ali zgolj iz radovednosti, kako je videti Varna točka. V zadnjem času je opaziti porast primerov, ko starši pozabijo priti po otroke v šolo oziroma k popoldanskim aktivnostim.

»Evropska unija postavlja človekove pravice, vključno s pravicami otrok, v središče svojega delovanja na humanitarnem področju. Evropska unija in UNICEF si prizadevata vsem otrokom zagotoviti pravico do izobraževanja, ustrezne prehrane, pitne vode, sanitarij in zdravja, ter tudi zaščito pred diskriminacijo, izkoriščanjem, nasiljem in zlorabo,« je na novinarski konferenci povedala Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Varne točke predstavljajo pomemben korak v smeri zaščite otrok pred nasiljem, izkoriščanjem in zlorabami ter pomoči ranljivim otrokom.