30 milijonov otrok iz kriznih žarišč se ob začetku šolskega leta ne more vrniti v šolske klopi

30 milijonov otrok iz kriznih žarišč se ob začetku šolskega leta ne more vrniti v šolske klopi

Medtem ko so šolarji po svetu že zakorakali v novo šolsko leto, milijoni otrok, ujeti v rekordno število kriznih žarišč, pravice do izobraževanja ne morejo uresničiti.

Približno 30 milijonov otrok iz kriznih žarišč ne obiskuje pouka – to je polovica vseh šoloobveznih otrok na svetu, ki zaradi različnih vzrokov ne morejo hoditi v šolo. Šole so v oboroženih spopadih ali ob naravnih nesrečah pogosto porušene, zaradi česar poučevanje v njih ni več mogoče. K prekinitvi šolanja prispeva tudi razseljenost milijonov otrok, ki so ostali brez domov.  

Zaradi ebole bodo v Liberiji in Sierra Leoneju osnovne in srednje šole zaprte vsaj do konca leta 2014, zaradi česar bo več kot 3,5 milijona otrok prekinilo šolanje. 

»Izobraževanje je za otroke v kriznih žariščih izjemno pomembno,« poudarja Josephine Bourne, Vodja UNICEF-ovih globalnih programov za izobraževanje. »Nadaljevanje šolanja predstavlja otrokom povratek v normalno življenje, pomaga jim premagati travme ter predstavlja pomembno investicijo v prihodnost celotnih družb. Kako naj otroci in mladi obnovijo prizadeta območja in znova vzpostavijo normalne razmere, če nimajo znanj in sposobnosti, ki jih pridobijo v okviru izobraževanja?"

V kriznih žariščih:
Tretjina šol v Srednjeafriški republiki je bila poškodovana zaradi obstreljevanja, požigov, ropov ali pa so jih zasedle oborožene skupine. 
V nedavnih spopadih v Gazi je bilo več kot 100 šol uporabljenih kot zavetišče za 300.000 razseljenih družin. 
Šolarji in učitelji so bili ubiti ali ugrabljeni na severovzhodu Nigerije, vključno z 200 ugrabljenimi dekleti, ki še niso bile izpuščene.
Skoraj 3 milijone otrok, kar je polovica šoloobveznih otrok v Siriji, je bilo prisiljenih prekiniti šolanje. 
V zadnjih spopadih v Ukrajini je bilo poškodovanih približno 290 šol. 

Da bi otroci tudi v kriznih razmerah lahko nadaljevali s šolanjem, UNICEF v kriznih žariščih vzpostavlja začasne šole, otrokom pa zagotavlja učne pripomočke in šolske torbe. Hkrati UNICEF podpira tudi učenje doma za otroke, ki ne morejo zapustiti svojih domov, ter izobraževalne radijske programe v državah, ki jih je prizadela ebola. 
Kljub izjemnim prednostim, ki jih imajo izobraževalni programi za otroke, za njihovo redno izvajanje pogosto primanjkuje sredstev. 

»Lansko leto sta bila za globalne programe izobraževanja namenjena le 2 odstotka vseh zbranih sredstev za UNICEF-ovo humanitarno pomoč, kar je povzročilo primanjkljaj v višini 188 milijonov evrov. Omogočanje izobraževanja je pomemben del nujne pomoči, ki potrebuje podporo od nastanka kriznih razmer,« dodaja Josephine Bourne. »Rekordno število kriznih žarišč pomeni, da je ogroženih več otrok kot kdajkoli prej, zaradi česar nujno potrebujemo finančno podporo, da bi jih dosegli s potrebno pomočjo.«