Kljub spopadom v Iraku uspešno zaključena akcija cepljenja otrok proti otroški paralizi

Kljub spopadom v Iraku uspešno zaključena akcija cepljenja otrok proti otroški paralizi

Erbil, Amman – Kljub nadaljevanju spopadov in množičnemu razseljevanju je bila v Iraku, ob podpori UNICEF-a in Svetovne zdravstvene organizacije, uspešno izvedena akcija cepljenja proti otroški paralizi, v okviru katere je bilo cepljenih 3,75 milijona otrok, mlajših od pet let.

Akcijo množičnega cepljenja, ki je potekala med 10. in 14. avgustom, je organiziralo iraško Ministrstvo za zdravje ob podpori UNICEF-a in Svetovne zdravstvene organizacije. Akcija je bila del nacionalnega odziva na vnovičen pojav virusa otroške paralize v Iraku v začetku leta in je v času, ko število razseljenih otrok narašča iz dneva v dan, ključnega pomena za zaščito otrok. Samo na območju Duhoka je bilo cepljenih 65.000 razseljenih otrok.  

“Ta akcija predstavlja velik dosežek za otroke,” je dejal UNICEF-ov predstavnik v Iraku dr. Mario Babille, “predvsem zahvaljujoč izjemno predanim zdravstvenim delavcem, ki so delo opravljali v težkih in nevarnih okoliščinah. Hvaležni smo prav vsakemu izmed njih.”

Akcija množičnega cepljenja je bila še posebej zahtevna, saj je od začetka leta število razseljenih ljudi naraslo na 1,8 milijona, med katerimi je približno polovica otrok.  Zdravstvene oblasti so omogočile uporabo zalog cepiva in ostale potrebne opreme, da je bilo cepljenih čim več otrok.  

“V državi, kjer se krize vrstijo ena za drugo, uspešno izpeljana akcija cepljenja proti otroški paralizi potrjuje, da humanitarno delovanje dosega pomembne cilje in rezultate,” poudarja dr. Syed Jaffar Hussain, predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije v Iraku. 

Potrditev dveh primerov otroške paralize v Iraku februarja in aprila letos je prekinila 14-letno obdobje, v katerem v državi ni bilo nobenega primera poliovirusa. Zaradi visokega deleža necepljenih otrok, ki je posledica težavnega dostopa do družin in njihovih otrok na območju spopadov, je namreč nevarnost vnovičnega izbruha te uničujoče in neozdravljive bolezni v Iraku narasla.