Rekord: UNICEF je v zadnjem mesecu v krizna žarišča dostavil največ paketov nujne pomoči v zgodovini organizacije

Rekord: UNICEF je v zadnjem mesecu v krizna žarišča dostavil največ paketov nujne pomoči v zgodovini organizacije

UNICEF je v mesecu avgustu v največja krizna žarišča na svetu poslal 1000 ton paketov nujne pomoči, kar je največja operacija zagotavljanja nujne pomoči v mesecu dni v zgodovini organizacije. S paketi pomoči so napolnili kar 19 tovornih letal.

»Rekordna količina paketov pomoči je odziv na nujno potrebno pomoč v več državah hkrati,« je dejala Shanelle Hall, UNICEF-ova direktorica za oskrbo in logistiko. »Zdaj je ključnega pomena, da humanitarni koridorji ostanejo odprti in bomo s paketi pomoči tudi v prihodnje lahko dosegli otroke, ki jih nujno potrebujejo.«

Zaradi poglabljanja krize v Iraku in izbruha ebole v Zahodni Afriki je UNICEF za dostavo pomoči skušal pridobiti čim več čarterskih letov. V 27-ih dneh je bilo iz UNICEF-ovega skladišča v Kopenhagnu razposlanih 33 tovorov z nujno pomočjo na največja krizna žarišča na svetu:

Srednjeafriška republika je prejela 26 ton pomoči v obliki medicinske opreme, cepiv, hrane in strojne opreme za postavitev vodnih vrtin. Med nujno potrebnimi zdravili so bili tudi antimalariki, saj je malarija najpogostejši vzrok smrti otrok v državi. 

Razseljene družine in otroci na severozahodu Iraka so prejeli 500 ton pomoči, ki je vključevala hrano in terapevtsko hrano za pomoč podhranjenim otrokom, vodo, medicinsko opremo, zdravila in šotore. UNICEF je dobavil tudi 4 milijone odmerkov cepiva proti otroški paralizi, ki bodo zaščitili otroke pred vnovičnim izbruhom virusa na širšem območju. Ta se je znova pojavil kot posledica nedelujočega zdravstvenega sistema v sosednji Siriji. 

 UNICEF je v Liberiji okrepil prizadevanja za zajezitev širitve ebole z dostavo 248 ton pomoči v obliki zaščitnih rokavic in očal, potrebščin za zaščito zdravstvenih delavcev, razkužil in nujno potrebnih zdravil. UNICEF pomaga vladi izboljšati dobavno verigo, ki je zaradi kriznih razmer močno ovirana. 

 V Palestino je UNICEF dostavil 3,5 tone paketov nujne pomoči, ki so pretežno vsebovali zdravila za oskrbo bolnišnic in zdravstvenih centrov, saj so bili ti poškodovani v spopadih. UNICEF je priskrbel tudi cepiva, nujno potrebna za zaščito otrok, ki so še posebej ranljivi ob množičnem razseljevanju prebivalstva. 

• V Južni Sudan je UNICEF dostavil 34 ton življenjsko pomembnih prehranskih dodatkov, vključno s terapevtsko hrano za podhranjene otroke, med katerimi jih do konca leta lahko umre 50.000. Milijon otrok bo zaradi akutne podhranjenosti do konca leta potrebovalo terapevtsko zdravljenje.

• V Sirijo je UNICEF pričel zagotavljati nujno pomoč pred štirimi leti in s tovornimi letali odtlej redno zagotavlja pomoč. V avgustu je na območje dostavil 89 ton pomoči v obliki tablet za prečiščevanje vode in paketov za izobraževanje. Kar 156 ton pomoči v obliki zdravstvenih pripomočkov, vode in potrebščin za izobraževanje je dostavil razseljenim sirskim družinam v Libanonu in Jordaniji. Zaradi prihajajoče zime UNICEF za otroke že pripravlja zimska oblačila lokalnih proizvajalcev.

"V številnih kriznih žariščih takšnih razsežnosti morajo imeti otroci prednost. Dokler bodo otroci potrebovali našo pomoč, bomo zagotavljali hitre in kompleksne operacije nujne pomoči,” poudarja Hallova.