Otroci v Gazi: 6 najboljših vprašanj iz UNICEF-ove Reddit konference

Otroci v Gazi: 6 najboljših vprašanj iz UNICEF-ove Reddit konference

Pernille Ironside, vodja UNICEF-ovega urada v Gazi, je v sredo odgovarjala na vprašanja o vplivu trenutnega nasilja na otroke v Gazi in UNICEF-ovi humanitarni pomoči. V nadaljevanju predstavljamo šest najbolj zanimivih vprašanj, ki so jih uporabniki omrežja Reddit zastavili Pernille, in njene odgovore. Celoten pogovor si lahko v angleškem jeziku preberete na povezavi bit.ly/Gaza_Reddit.

Kaj UNICEF trenutno dela, da bi poskusil zaščititi otroke v Gazi?

Pozdravljena, Laura82 – hvala za to pomembno vprašanje. Otroci na celotnem območju Gaze so trenutno zaradi različnih vzrokov izjemno ranljivi in potrebujejo različne oblike zaščite. UNICEF aktivno zagovarja zaščito civilistov in civilnih objektov pred vojaškimi napadi, da noben otrok več ne bi bil ubit ali ranjen. To problematiko vsakodnevno spremljamo in beležimo. Prav tako imamo na terenu ekipe, ki so v stiku z otroki in njihovimi družinami, ki si že izgubili svoje bližnje. Zagotavljajo jim t.i. psihosocialno prvo pomoč, kar pomeni, da nanje prenašajo veščine obvladovanja, ki jim pomagajo v težkih trenutkih izgube in žalovanja.

Na žalost je Gaza trenutno prepredena z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, zato se veliko posvečamo ozaveščanju prek radia in javnih zavetišč oz. skupnosti, da bi otroke (in odrasle!) zaščitili s tem, da znajo prepoznati take nevarne ostanke vojne in vedo, kam lahko sporočijo najdbo. Bojimo se, da bi lahko še veliko več otrok izgubilo življenje ali bilo pohabljenih po koncu vojne, če ne povečamo zavedanja o tem.

To so le nekatere od aktivnosti, ki jih trenutno izvajamo.

Otroci gledajo porušene ostanke domov v mestu Rafah na jugu območja Gaze.

Zanima me, kako celoten sistem Združenih narodov (in drugi akterji na področju humanitarne dejavnosti) sodelujejo (pri pomoči) na območju Gaze? Nadalje z bolj optimističnega vidika, lahko z nami delite najbolj navdihujočo zgodbo, ki se je zgodila v Gazi, ki bo ljudem morda spodbuda, da se bodo zavzeli za to težavo?

Pozdravljen, daleygaga, hvala za odlično vprašanje! Kot odziv na to kompleksno krizno žarišče so Združeni narodi v Gazi vzpostavili humanitarni krizni operacijski center, ki ga vodi UN-OCHA. Tu agencije ZN in drugi ključni akterji na področju humanitarne dejavnosti združujejo moči, da bi po najboljših močeh zagotavljali nujno pomoč. V Gazi imamo vzpostavljen tudi sistem področij humanitarne pomoči, ki je bil aktiven že pred zadnjimi spopadi. UNICEF kot vodja področja koordinira zagotavljanje pomoči v zvezi z vodo in sanitarijami ter za zaščito otrok, skupaj z organizacijo Save the Children pa koordinira področje izobraževanja.

Vsak dan me navdihujejo moji sodelavci – palestinski humanitarni delavci. Čeprav so preživeli že tri večje vojne, bili sami obstreljevani in morali zato poiskati varno zavetje za svoje družine in prijatelje, nekako najdejo moč, da zjutraj vstanejo ter premagajo vse ovire in nevarnosti, da nesebično zagotavljajo prepotrebno humanitarno pomoč. Oni so pravi humanitarni junaki!

Delavec Palestinskega centra za demokracijo in razrešitev sporov (PCDCR) v šoli, ki služi kot zavetišče za razseljene prebivalce Gaze, deklici daje obrazne barve. UNICEF podpira ekipe PCDCR, ki obiskuje poškodovane otroke v bolnišnicah in razseljene otroke v zavetiščih, kjer jim nudijo psihosocialno podporo.

Ali otroci trenutno obiskujejo pouk? Je dovolj šol?

Pozdravljen, vm2014 – otroci imajo še vedno poletne počitnice, a bi se pouk v Gazi moral nadaljevati 24. avgusta. To letošnje leto ne bo mogoče, če ne bo prekinitve ognja. Prav tako je še vedno več kot 250.000 ljudi, katerih domovi so bili uničeni ter so zavetje in varnost poiskali v šolah po vsej Gazi oziramo živijo na zelo nevarnih območjih – ti še morajo najti nadomestno zavetišče. UNICEF že načrtuje in pripravlja obširno kampanjo »nazaj v šolo«, ki bo otrokom omogočila, da se bodo s pomočjo učiteljev in družin čim prej vrnili k pouku.

Zacharia Abu Taweida, star pet let, se je rodil gluh. Skupaj s svojo družino je z doma zbežal ponoči med hudim bombardiranjem. »Sedel sem na tleh in bil zelo prestrašen ob pogledu na okrvavljen obraz mojega očeta.«

Kako se soočate s tem, da ste celo življenje obkroženi s trpljenjem in umiranjem otrok? Pred šestimi meseci sem postal oče in že samo ob spremljanju zgodb nekaterih palestinskih družin, ujetih v zračnih napadih, mi gre na jok.

Pozdravljen, Reb73, čestitke za očetovstvo! Čustva so bistvena za humanitarne delavce – ne moremo biti učinkoviti, če postanemo avtomatizirani, neobčutljivi na človeško trpljenje. Smo ljudje. Sama se trudim na pozitiven način usmeriti svoja občutja v še večjo odločnost, prepričanje, moč in globoko sočutje do vsega, kar si UNICEF prizadeva doseči, in vseh ljudi, s katerimi se med delom srečujem. Prav tako imam neomajno podporo prijateljev in družine pri tem, kar delam, ki je še globlja v težkih obdobjih.

Otroci v šoli Združenih narodov, kamor so se zatekli pred hudimi spopadi v mestu Rafah na jugu Gaze, ob izpadu elektrike uporabljajo svečo.

Kaj vas med vašim delom najbolj razžalosti?

Hvala za vprašanje fallingalt! Najbolj mi stre srce, ko vidim, da otroci izgubijo upanje. Prejšnji teden sem v Gazi spoznala 14-letneo Razan. Povedala mi je, da bi raje na hitro umrla zaradi bombardiranja, kot pa da mora še naprej prenašati trpljenje počasnega umiranja pod okupacijo, z le malo upanja za »normalno« prihodnost s priložnostmi in svobodo. To je srce parajoče, pa ta deklica ni edina, ki pove kaj podobnega.

Delavci Palestinskega centra za demokracijo in razrešitev sporov (PCDCR) vodijo psihosocialne aktivnosti za otroke v šoli, ki služi kot zavetišče za razseljene ljudi v mestu Gaza.

Kako lahko sedemletniku iz Gaze, ki je doživel že tri vojne, pomagamo, da bo odrasel s prepričanjem, da sta mir in sobivanje dejansko mogoča?

Pozdravljen, swilbanks – to je ključno vprašanje. Spodbujanje izgradnje miru, družbena kohezija, toleranca in razumevanje med otroki so ključni cilji projekta, ki ga je UNICEF s palestinskimi najstniki izvajal že pred zadnjim izbruhom nasilja. Nadaljnja pozornost in vlaganje v zagotavljanje smiselnih in podpornih izobraževalnih in izvenšolskih priložnosti za palestinske otroke in mladostnike je zdaj še toliko bolj pomembna, da premagamo občutke obupa, jeze in brezupnosti.