UNICEF stopnjuje humanitarno pomoč na severu Iraka

UNICEF stopnjuje humanitarno pomoč na severu Iraka

Kot odziv na neprekinjeno humanitarno krizo v Iraku se je UNICEF z oblastmi v regiji Dohuk dogovoril za enkratno neposredno denarno pomoč v višini 5 milijonov dolarjev. Pomoč bo namenjena najbolj ranljivim razseljenim družinam v regiji.

»Govoril sem z razseljenimi ljudmi v Bajet Kandali, Zakhu in Khanku,« je povedal dr. Marzio Babille, UNICEF-ov predstavnik v Iraku. »Priča sem bil temu, da so družine prečkale most v Pashkabouru. Medtem ko intenzivno stopnjujemo naše humanitarne aktivnosti, bo neposredna denarna pomoč tam, kjer je mogoč dostop do tržnic, takoj omogočila družinam, da bodo za svoje otroke lahko kupili najnujnejše dobrine.«

Denarna pomoč UNICEF-a v višini 5 milijonov dolarjev bo prispevala k skupnim prizadevanjem za izboljšanje razmer v regiji. Lokalne oblasti bodo enkratno denarno pomoč razdelile razseljenim družinam in jim tako omogočile nakup osnovnih dobrin na lokalnih tržnicah. S tem bo družinam omogočeno postavljanje lastnih prioritet in prispevanje k razvoju lokalne ekonomije v skupnostih, v katere so se zatekli.

UNICEF-ova denarna pomoč je le del obširne humanitarne operacije, ki sicer temelji na zagotavljanju humanitarne pomoči v obliki paketov in druge pomoči. Od 2. avgusta je UNICEF na omenjeno območje odposlal 89 tovornjakov z več kot 60 tonami pomoči, vključujoč med drugim vodo za 162.000 razseljenih ljudi, dopolnilno prehrano, kot so visoko-proteinski obroki, za 92.000 ljudi in pakete za nujno zdravstveno oskrbo za 100.000 ljudi. V naslednjih petih dneh bo UNICEF z letali in ladjami dostavil dodatnih 200 ton pomoči.