Ob svetovnem dnevu humanitarnih dejavnosti

Ob svetovnem dnevu humanitarnih dejavnosti

Svetovni dan humanitarnih dejavnosti obeležujemo na 19. avgust; dan, ko je bilo leta 2003 v napadu na urad Združenih narodov v Bagdadu ubitih 22 humanitarnih delavcev. Na ta dan se spominjamo ljudi, ki so izgubili življenje med humanitarnim delom, hkrati pa širimo duh, ki navdihuje humanitarno delo po vsem svetu.

Letos posebno pozornost posvečamo ljudem po vsem svetu, ki si ne glede na svoje ozadje prizadevajo spremeniti naš svet na bolje. To so humanitarni junaki. Na tisoče ljudi po vsem svetu si vsak dan prizadeva prispevati k temu, da bi drugi zaživeli bolje. Nekateri svoj trud plačajo z življenjem. Z uporabo oznake #HumanitarianHeroes lahko danes na simboličen način podprete tiste, ki vsak dan tvegajo življenje.

Zagotavljanje humanitarne pomoči je pogosto nevarno. Humanitarni delavci nemalokrat v težkih razmerah in nevarnih okoliščinah tvegajo lastna življenja, da bi zagotovili življenjsko potrebno pomoč najbolj ranljivim prebivalcem. Med svojim delom so priča grozljivim prizorom nasilja, naravnim katastrofam in vojnam.

Število kriznih žarišč, ki nastanejo kot posledica naravnih nesreč, oboroženih spopadov ali prepleta obojega, narašča, s tem pa tudi tveganje za humanitarne delavce. Posledično se je v zadnjem času povečalo tudi število smrtnih žrtev med humanitarnimi delavci.

Samo v zadnjem mesecu so bili v Južnem Sudanu s strani oboroženih upornikov ubiti številni humanitarni delavci, ki so si prizadevali pomagati podhranjenim otrokom na težko dostopnih območjih, preden bi bilo prepozno. V Gazi so bili v obstreljevanju umorjeni številni delavci, ki so zagotavljali pomoč obolelim, ranjenim in umirajočim prebivalcem ali nudili podporo sorodnikom žrtev spopadov. V Sierra Leoneju, Liberiji in Gvineji so se zdravstveni delavci ob prizadevanjih za zajezitev smrtonosne ebole sami okužili z njo. Drugi so bili med zagotavljanjem pomoči obolelim deležni groženj in ustrahovanja.

Vse to so podatki le za zadnjih nekaj tednov. V letu 2013 je bilo sicer hudo poškodovanih, ugrabljenih ali ubitih največ humanitarnih delavcev doslej.

»Izguba teh junakov je izguba za celotno humanitarno skupnost in ves svet. Zahtevati moramo zaščito za vse tiste junake, ki si prizadevajo zaščititi življenja drugih, in predvsem za otroke, ki to pomoč in zaščito najbolj potrebujejo. Porast števila humanitarnih kriz ne sme zmanjšati naših prizadevanj za pomoč ranljivim,« je dejal Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

Na povezavah lahko preberete zgodbe Clémenta, Berassa, Meiraf in drugih humanitarnih delavcev, ki spreminjajo svet na bolje.