Začetek akcije množičnega cepljenja proti otroški paralizi v Iraku

Začetek akcije množičnega cepljenja proti otroški paralizi v Iraku

Danes se je v Iraku začela akcija množičnega cepljenja proti otroški paralizi, s katero naj bi pred uničujočo boleznijo zaščitili več kot štiri milijone otrok, mlajših od pet let. Štiridnevna akcija, ki poteka pod vodstvom Ministrstva za zdravje ob podpori UNICEF-a in Svetovne zdravstvene organizacije, je del nacionalnega odziva na vnovičen pojav virusa otroške paralize v začetku leta.

»Akcija se je začela v kritičnem času, ko se država sooča s srditimi spopadi in otroci bežijo pred nasiljem ter nemiri,« je dejal Mario Babille, UNICEF-ov predstavnik v Iraku. »Ta akcija je trenutno prednostna naloga UNICEF-a. Cepiti želimo vse otroke, saj noben otrok ne sme biti paraliziran zaradi te uničujoče bolezni.« 

Cilj akcije je s cepljenjem doseči otroke iz vseh predelov države, vključno s kriznimi žarišči, otroke razseljenih družin in gostiteljskih skupnosti. Zaradi spopadov je v Iraku razseljenih že 1,2 milijona ljudi. Samo v zadnjih treh dneh je v regiji Kurdistan zapustilo domove skoraj 200.000 ljudi. UNICEF ocenjuje, da je med njimi polovica otrok.  

»Zaradi nadaljevanja in širitve nasilja so se otroci skupaj z družinami prisiljeni seliti tudi do trikrat, zavetišče pa pogosto najdejo v prenatrpanih centrih, kjer je možnost izbruha in širitve nalezljivih bolezni visoka,« je dejal dr. Syed Jaffar Hussain, predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije v Iraku. »Svetovna zdravstvena organizacija sodeluje z Ministrstvom za zdravje in partnerji, da bi zaščitila vse ranljive skupine, še posebej otroke, pred boleznimi kot je otroška paraliza.«  

Po dveh potrjenih primerih otroške paralize v Iraku, kjer je bila bolezen izkoreninjena 14 let, in visokem deležu necepljenih otrok zaradi težavnega dostopa do družin in otrok predvsem v času spopadov, obstaja v državi nevarnost večjega izbruha te neozdravljive bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s cepljenjem.  UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija pomagata nacionalnim zdravstvenim organom doseči otroke v dvanajstih pokrajinah, vključno s tremi pokrajinami v regiji Kurdistan, kamor je zbežalo približno 250.000 iraških in 125.000 sirskih otrok. 

»Irak je ena od sedmih držav, vključenih v načrt celostnega odziva na otroško paralizo pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije in UNICEF-a, s katerim naj bi cepili 25 milijonov otrok. Narediti moramo vse, da bi s cepivi dosegli vse otroke in za vselej izkoreninili otroško paralizo,« je poudaril Chris Maher, vodja programa za izkoreninjenje otroške paralize pri Svetovni zdravstveni organizaciji.