V Gazi ubitih že 429 otrok, več kot 2.700 poškodovanih

V Gazi ubitih že 429 otrok, več kot 2.700 poškodovanih

Tridnevno premirje v Gazi se zaključuje in humanitarna katastrofa se nadaljuje. Doslej je bilo v spopadih ubitih že 429 nedolžnih otrok, več kot 2.700 pa je bilo poškodovanih. Otroci nujno potrebujejo življenjsko potrebno pomoč.

Otroci, ki predstavljajo več kot polovico prebivalcev Gaze, nosijo največje breme spopadov. Že tretjič v manj kot šestih letih so se znašli v središču vojne. Grozljivi prizori nasilja, smrt bližnjih ali hudo poškodovanih ljudi, ki so jim priča že skoraj mesec dni, so zaznamovali njihovo otroštvo. Četrtina prebivalcev Gaze je bila zaradi obstreljevanja, zračnih napadov in nasilja prisiljena zapustiti svoje domove in se zatekla v šole, zavetišča ali k sorodnikom. Med njimi je skoraj 400.000 otrok, ki nujno potrebujejo življenjsko potrebno pomoč.

Zaradi uničene infrastrukture vodovod in kanalizacija ne delujeta, oskrba z električno energijo je omejena. V prenatrpanih zavetiščih zaradi slabe higiene  obstaja velika nevarnost izbruha nalezljivih bolezni, diareja in kožne bolezni so v porastu. Zdravstveni sistem je zaradi naraščanja  števila ranjenih, pomanjkanja zdravil in osebja ter oskrbe z električno energijo na robu zmogljivosti.  1,5 milijona ljudi izven zavetišč nima dostopa do pitne vode ali pa je ta povsem omejen. 

UNICEF:
je doslej zagotovil 2.500 higienskih paketov za odrasle in otroke;
sodeluje s partnerskimi organizacijami pri obnovi vodne infrastrukture;
je vzpostavil 3 komunalne vodne točke, dodatnih 10 vodnih točk pa čaka na odobritev;
je razdelil 1388 kanistrov za vodo;
je v sodelovanju s Svetovnim programom za hrano razdelil bone za vodo, hrano in izdelke za osebno higieno za 2.300 družin, v prihodnje pa bo bone zagotovil 10.000 družinam;   
je razdelil 5.000 odej in oblačila za 24.000 otrok;
je 1.870 otrokom omogočil začetno psihosocialno pomoč pri premagovanju travm, s čimer bo nadaljeval, saj tovrstno pomoč potrebuje 373.000 otrok;
zdravstvenim centrom zagotavlja zdravila in cepiva za nadaljevanje programov cepljenja.

UNICEF je na območju Gaze prisoten že od začetka 90-ih let. Otrokom in njihovim družinam si prizadeva zagotoviti dostop do pitne vode, zdravstveno oskrbo in osnovno izobtraževanje ter jih ozavešča o nevarnosti min. Za nujno pomoč otrokom in družinam, ki so jih prizadeli spopadi v Gazi, potrebuje 10,3 milijona evrov.