Čas se izteka, nujno moramo odpraviti otroške poroke in obrezovanje deklic

Čas se izteka, nujno moramo odpraviti otroške poroke in obrezovanje deklic

Danes bosta britanska vlada in UNICEF gostila prvo mednarodno konferenco, posvečeno deklicam, katere namen je okrepiti prizadevanja za hitrejše doseganje napredka na področju odprave otroških porok in obrezovanja deklic. Ti dve praksi uničujoče vplivata na življenja milijonov deklic po vsem svetu.

Podatki, ki jih je UNICEF predstavil danes, kažejo, da se je pojavnost otroških porok in obrezovanja ženskih spolovil v zadnjih treh desetletjih nekoliko zmanjšala. Kljub temu bo potrebno občutno pospešiti napredek, da bi preprečili naraščanje skupnega števila primerov na račun povečevanja prebivalstva tam, kjer sta praksi najpogostejši.

»Obrezovanje deklic in otroške poroke imajo uničujoče in trajne posledice za deklice. Predstavljajo kršitev njihovih pravic, saj jih prikrajšajo za samostojno odločanje in uresničevanje polnega potenciala. Ti škodljivi običaji niso pogubni zgolj za deklice, temveč tudi za njihove družine in celotne skupnosti,« je dejal Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a. »Deklice niso nikogaršnja lastnina. Imajo pravico, da se same odločajo in si krojijo usodo, kar pozitivno vpliva tudi na njihovo okolico.«

Danes predstavljeni podatki razkrivajo naslednje:

  • V 29 državah Afrike in Bližnjega vzhoda, kjer je obrezovanje deklic najpogostejše, je bilo tej škodljivi praksi izpostavljenih 130 milijonov deklic in žensk. Poleg grozljivih telesnih bolečin in psiholoških travm so veliko bolj izpostavljene tudi dolgotrajnim krvavitvam, okužbam, neplodnosti in smrti. 
  • Otroške poroke so še bolj razširjene in pogosto vodijo k vseživljenjski prikrajšanosti in pomanjkanju. Danes je po vsem svetu več kot 700 milijonov žensk, ki so bile poročene še kot deklice. Več kot tretjina – približno 250 milijonov – jih je bilo poročenih pred dopolnjenim 15. letom. Deklice, ki se poročijo pred dopolnjenim 18. letom, pogosteje opustijo šolanje in so pogosteje žrtve nasilja v družini. Najstnice pogosteje umirajo zaradi zapletov med nosečnostjo in porodom kot ženske po 20. letu starosti, njihovi otroci pa so pogosteje mrtvorojeni ali umrejo v prvem mesecu življenja.
  • Danes je za tretjino manj verjetno, da bo najstnica obrezana, kot pred 30 leti. Zahvaljujoč prepletu družbene aktivacije in pravne ureditve se je v Keniji in Tanzaniji pojavnost zmanjšala za dve tretjini v primerjavi z ravnjo izpred treh desetletij. V Srednjeafriški republiki, Iraku, Liberiji in Nigeriji se je pojavnost zmanjšala do polovice. Tudi odnos do te problematike se spreminja: zadnji podatki kažejo, da večina ljudi v državah, kjer se obrezovanje deklic izvaja, meni, da bi ga bilo potrebno odpraviti, a zaradi družbenega pritiska še naprej sili svoje hčere, da opravijo poseg.
  • Brez veliko ostrejšega in trajnega delovanja s strani vseh družbenih deležnikov bo na sto tisoče deklic utrpelo veliko, trajno in povsem nepotrebno škodo.
Če ohranimo raven zmanjševanja pojavnosti teh dveh praks zadnjih treh desetletij, bo zaradi povečevanja prebivalstva število otroških nevest ostalo na isti ravni (več kot 700 milijonov) vsaj do leta 2050. Do takrat bo obrezanih dodatnih 63 milijonov deklic in žensk.
Če podvojimo raven zmanjševanja pojavnosti teh dveh praks zadnjih treh desetletij, se bo do leta 2030 število otroških nevest zmanjšalo na 570 milijonov, do leta 2050 pa na 450 milijonov. Število obrezanih deklic in žensk bo ostalo na približno enaki ravni (130 milijonov).

»Številke kažejo, da moramo okrepiti napore za preprečevanje otroških porok in obrezovanja deklic. Ne pozabimo, da te številke predstavljajo resnična življenja. Čeprav gre za globalni problem, morajo biti rešitve lokalne, sprejete s strani skupnosti, družin in deklic samih. Le tako bo mogoče spremeniti miselnost in prekiniti krog, ki ohranja obrezovanje deklic in otroške poroke,« je še dodal Lake. »Ne smemo dovoliti, da bi nas te pretresljive številke ohromile – prisiliti nas morajo, da ukrepamo.«