Nujna pomoč otrokom, ki jih ogrožajo spopadi v Gazi

Nujna pomoč otrokom, ki jih ogrožajo spopadi v Gazi

Medtem ko oboroženi spopadi v Gazi terjajo vse več smrtnih žrtev med otroci na obeh sprtih straneh, je resno ogroženo tudi zagotavljanje nujne pomoči ranljivim otrokom, poudarja UNICEF.

Že sicer pomanjkljiva vodni sistem in kanalizacija sta bila med spopadi v Gazi dodatno poškodovana, zaradi česar obstaja visoko tveganje za izbruh z vodo prenosljivih bolezni. Skoraj polovica čistilnih naprav in sistemov za odpadne vode ne deluje in približno 900.000 ljudi je brez tekoče vode. 

Več kot 1780 družin v Gazi je bilo priča uničenju domov, več deset tisoč jih je razseljenih. Mnogi med njimi so zavetišče našli v šolah. V obstreljevanju je bilo uničenih več kot 80 šol.

UNICEF skupaj s partnerskimi organizacijami bolnišnice in zdravstvene centre oskrbuje z zdravili za otroke. Strokovnjaki za zaščito otrok pomagajo otrokom in njihovim družinam pri soočanju s travmami in premagovanju le-teh. Posebne radijske točke so pričele opozarjati otroke in družine o nevarnosti neeksplodiranega orožja. 

V Gazi je bilo ubitih že najmanj 59 otrok in 500 ranjenih, v Izraelu pa so bili poškodovani štirje otroci. UNICEF znova poziva vpletene strani, da spoštujejo pravno in moralno zavezo in skladno s tem zaščitijo vse prebivalce pred nasiljem.