Skupna izjava UNICEF-a, WFP in OCHA o Resoluciji varnostnega sveta ZN št. 2165 glede humanitarnega dostopa v Siriji

Skupna izjava UNICEF-a, WFP in OCHA o Resoluciji varnostnega sveta ZN št. 2165 glede humanitarnega dostopa v Siriji

New York, Rim – Sklad ZN za pomoč otrokom (UNICEF), Svetovni program za hrano (WFP) in Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) pozdravljamo Resolucijo varnostnega sveta ZN št. 2165 v zvezi s humanitarnim dostopom v Siriji, ki bo omogočila zagotovitev življenjsko pomembne pomoči še 2,9 milijona ljudem. Omenjena resolucija predstavlja mejnik v zagotavljanju humanitarne pomoči ranljivim ljudem na območju Sirije.

V okviru našega odziva na krizne razmere v Siriji si skupaj z ostalimi agencijami in partnerskimi nevladnimi organizacijami prizadevamo kar najbolje uresničiti prednosti resolucije. Ekipe Svetovnega programa za hrano (WFP) na terenu vzpostavljajo nadzorni sistem kot ga določa resolucija. UNICEF ima že pripravljene pakete pomoči vključno z odejami, sredstvi za prečiščevanje vode, higienskimi paketi in paketi za zdravstveno oskrbo, ki čakajo na prečkanje meje skladno z določili resolucije. 

Lačni otroci, ki so ostali brez domov, ne vedo in jim je pravzaprav vseeno, ali so na območju, ki ga nadzoruje vlada, ali na območju, ki ga upravlja opozicija. Želijo si hrano in varni prostor za življenje. Znotraj Sirije potrebuje humanitarno pomoč skoraj 11 milijonov ljudi. Storiti moramo vse, da jim pomagamo: čim prej zagotovimo pomoč, ne glede na to, na kateri strani spopadov se nahajajo, kar nam bo omogočila prav omenjena resolucija. 

Medtem ko ta resolucija rešuje en izziv, številni drugi ostajajo. Velik del Sirije predstavljajo vojna območja, ki močno otežujejo dostavljanje humanitarne pomoči. Slednje dodatno otežujejo zamudni administrativni postopki, ki so potrebni, da lahko humanitarni konvoji dostavijo pomoč z enega na drugo območje. Stroški zagotavljanja pomoči tolikšnemu številu ljudi so izjemno visoki, zbiranje sredstev pa izjemno zahtevno. 

Pridružujemo se pozivom Generalnega sekretarja in ZN vsem vpletenim stranem v sirski vojni, da nemudoma omogočijo dostavo humanitarne pomoči na vsa območja, ki pomoč potrebujejo. 


Valerie Amos
Namestnica generalnega sekretarja Urada Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA)

Ertharin Cousin
Izvršna direktorica Svetovnega programa za hrano (WFP)

Anthony Lake
Izvršni direktor UNICEF-a