Gradimo svet, v katerem ni prostora za otroške poroke in obrezovanje deklic

Gradimo svet, v katerem ni prostora za otroške poroke in obrezovanje deklic

Vlaganje v izobraževanje deklic, njihovo opolnomočenje ter spodbujanje participacije so nujno potrebni za globalni napredek. Če deklicam omogočimo, da uresničijo svoj polni potencial in odraščajo brez nasilja in diskriminacije, smo korak bližje zdravi, srečni in uspešni družbi.

Otroške poroke in obrezovanje genitalij preprečujejo milijonom deklic po vsem svetu, da bi uresničile svoj polni potencial. UNICEF ocenjuje, da je bila v letu 2012 ena od treh deklic na svetu poročena še kot otrok in prisiljena v poroko. Več kot 125 milijonov deklic in žensk je danes pohabljenih zaradi obrezovanja genitalij, ki se še vedno izvaja v 29 državah sveta. 

Otroške poroke in obrezovanje predstavljajo kršitev temeljnih pravic deklic in žensk, hkrati pa imajo uničujoče dolgotrajne posledice: povzročajo telesne in duševne bolečine, uničujejo otroštva, prekinjajo izobraževanje ter krepijo začarani krog revščine, ki se prenaša med generacijami. 

Toda stanje se spreminja na bolje. Vse več lokalnih skupnosti in družin v Afriki, Južni Aziji, na Bližnjem Vzhodu in v Evropi zavrača otroške poroke in obrezovanje deklic.  Napredek je opazen, toda potrebno bo storiti še mnogo več in predvsem združiti prizadevanja, da bi ustvarili svet, v katerem ni prostora za otroške poroke in obrezovanje deklic. 

22. julija 2014 bo v Veliki Britaniji mednarodna konferenca Girl Summit, ki jo skupaj organizirata britanska vlada in UNICEF. Namen konference, posvečene deklicam in ženskam, je mobilizacija domačih in mednarodnih prizadevanj za končanje otroških in prisilnih porok ter obrezovanja žensk.  
Le s skupnimi močmi lahko zgradimo svet po meri otrok. Tako dečkov kot tudi deklic. 

Več informacij: http://www.girlsummitpledge.com/