Boštjan Nachbar z EU in UNICEF-om Slovenija odhaja v Čad

Boštjan Nachbar z EU in UNICEF-om Slovenija odhaja v Čad

Boštjan Nachbar danes z EU in UNICEF-om Slovenija odhaja v Čad, ki se že več let sooča s hudo prehransko krizo, revščino in pomanjkanjem osnovne zdravstvene oskrbe. Otrokom iz tega kriznega žarišča bo v družbenih omrežjih posodil svoj glas in omogočil, da bodo njihovi glasovi slišani.

Znani košarkar Boštjan Nachbar je v Sloveniji glavni obraz kampanje Glasovi otrok iz kriznih žarišč, ki jo skupaj izvajata Evropska unija in UNICEF. Z njo želimo opozoriti na položaj milijonov otrok po svetu, ki so se zaradi naravnih nesreč, oboroženih spopadov ali njunega prepleta znašli v kriznih žariščih. Čeprav mnoga žarišča ne polnijo naslovnic medijev in niso v središču svetovne pozornosti, so potrebe otrok tam velike ali celo naraščajo. Zato govorimo o otrocih iz pozabljenih kriznih žarišč, katerih glasovi (pre)pogosto niso slišani. Ob podpori prepoznavnih posameznikov iz sveta športa in zabave želimo otroke iz kriznih žarišč postaviti v ospredje ter njihove zgodbe narediti vidne in slišane.

Boštjan Nachbar v okviru kampanje danes skupaj z UNICEF-om Slovenija odhaja v Čad. Ta afriška država se skupaj z državami regije Sahel že več let sooča s posledicami hude prehranske krize. V Čadu je podhranjenih več kot tretjina otrok. Zaradi pomanjkanja osnovne zdravstvene oskrbe otroke ogrožajo številne bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice, kolera in meningitis, čeprav bi mnoge izmed njih lahko preprečili s cepljenjem. Ti otroci nujno potrebujejo pomoč. Boštjan se bo v Čadu srečal z njimi in spoznal, na kakšen način jim pomagata UNICEF in EU. Njihove zgodbe bo postavil v ospredje v družbenih omrežjih in tako omogočil, da bodo slišane. 

»Zanimivo bo spremljati, kako UNICEF in EU na terenu dejansko pomagata otrokom. Kako prispevki darovalcev po vsem svetu spremenijo življenje številnih otrok v tej revni afriški državi. Zanima me, kakšne bodo zgodbe otrok, čeprav vem, da ne bodo vedno lepe. Ljudje se namreč soočajo s številnimi težavami – od stalnega pomanjkanja hrane, ki se odraža v hudi podhranjenosti, do pomanjkanja čiste vode, malarije, otrok, ki živijo brez staršev. Upam, da bom s svojim obiskom uspel približati stisko teh otrok ne samo ljudem v Sloveniji, ampak zaradi svoje mednarodne kariere tudi širše. Če teh zgodb ne vidimo in o njih ne govorimo, so otroci in njihove družine prepuščeni samim sebi. Pa ne samo v Čadu, tudi drugod po svetu,« je povedal Boštjan tik pred odhodom v Čad. 

UNICEF v sodelovanju z EU vsako leto pomaga milijonom otrok po svetu, ki so jih prizadele krizne razmere. Samo v letu 2012 sta v Čadu zagotovila prehranske pakete za 1,7 milijona najbolj ranljivih ljudi, ki jih je prizadelo pomanjkanje hrane. 300.000 podhranjenim otrokom sta omogočila terapevtsko hranjenje in 375.000 otrok vključila v poseben program za preprečevanje podhranjenosti.  

Več o kampanji:
Kampanja Glasovi otrok iz kriznih žarišč omogoča otrokom, ki so jih prizadele naravne nesreče, oboroženi spopadi, prehranske krize in politični nemiri, da svoje zgodbe, z videoposnetki in fotografijami, predstavijo (svetovni) javnosti.
Otrokom iz kriznih žarišč lahko pomagamo vsi, in sicer tako, da jim posodimo svoj glas. Obiščite spletno stran kampanje www.glasoviotrok.si, kjer so predstavljene njihove zgodbe, in jih delite na svojih profilih v družbenih omrežjih. Z vašo pomočjo bodo otroci svoje zgodbe lahko povedali na glas. 
UNICEF in Evropska unija zagotavljata nujno pomoč otrokom in ženskam v kriznih žariščih po vsem svetu. Skupaj sta v 20 letih zagotovila pomoč v obliki hrane, vode, zdravstvene oskrbe, zaščite otrok in izboljšanja pripravljenosti na ponovne naravne nesreče, v več kot 55 državah sveta. Tudi v tem trenutku rešujeta in izboljšujeta življenja otrok na terenu. 

Spletno mesto: www.glasoviotrok.si

Video in foto gradivo si lahko naložite na povezavah: 
http://weshare.unicef.org/voce
http://goo.gl/Ii2xFQ (Dropbox)

O UNICEF-u
UNICEF spodbuja uresničevanje pravic in dobrobit  vsakega otroka, pri vsem, kar počnemo. Skupaj z našimi partnerji delujemo v 190 državah in ozemljih, kjer to zavezo spreminjamo v konkretna dejanja. Posebej se osredotočamo na doseganje najbolj ranljivih in izključenih otrok. Delujemo v korist vseh otrok, povsod po svetu.

O Evropski uniji
Služba Evropske komisije za humanitarno pomoč (ECHO) finančno podpira nujno pomoč žrtvam naravnih nesreč in oboroženih spopadov po vsem svetu. Delovanje ECHO temelji na humanitarnih načelih človečnosti, nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti. Je eden od UNICEF-ovih največjih darovalcev. V letu 2013 je za UNICEF-ove projekte za otroke prispeval skoraj 100 milijonov evrov.