UNICEF stopnjuje humanitarno pomoč za razseljene iraške otroke

UNICEF stopnjuje humanitarno pomoč za razseljene iraške otroke

Čista voda in zagotavljanje ustreznih higienskih pogojev sta prednostni področji humanitarne pomoči, ki jo UNICEF zagotavlja otrokom in njihovim družinam, prizadetim zaradi neprekinjenih spopadov v Iraku. Zadnji vrhunec krize, ki je izbruhnil 11. junija, je približno pol milijona ljudi prisilil, da so zapustili svoje domove. Polovica je otrok.

V zadnjih dneh je UNICEF vodil odprave, ki pomagajo lokalnim oblastem pri ocenjevanju potreb in zagotavljanju življenjsko pomembne pomoči. UNICEF-ove ekipe so pomoč dostavile do mest Sinjar in Tek Keif, ki sta le nekaj kilometrov oddaljeni od vojnega območja pri Mosulu. Do sedaj je UNICEF zagotovil več kot 70.000 litrov pitne vode, 5000 paketov hrane in 3500 paketov s higienskimi pripomočki ter pakete za aktivno preživljanje prostega časa za 15.000 otrok. Številni pripadajo manjšinam in so zato še posebej ranljivi.

V nedeljo je odprava, ki jo je vodil UNICEF, dosegla mesto Kirkuk, kjer je v pogovorih z lokalnimi in regionalnimi oblastmi predstavila najnujnejše ukrepe za zagotavljanje podobne pomoči v naslednjih dneh.

»UNICEF si prizadeva doseči otroke na najtežje dostopnih območjih, vključno s številnimi otroki, ki pripadajo posebej zapostavljenim manjšinam. Upanje vliva predvsem dejstvo, da smo z življensko pomembno pomočjo že dosegli na tisoče otrok na najbolj nemirnih območjih,« je povedal UNICEF-ov predstavnik v Iraku dr. Marzio Babille in poudaril, da bo ob hitro razvijajočih se političnih in humanitarnih razmerah potrebno storiti še veliko več.

»Ta kriza nas potiska do meja naših humanitarnih zmožnosti in razpoložljivih sredstev. Hvaležni smo vsem darovalcem, ki so že pomagali, a bo očitno potrebnih še več skupnih naporov, da bomo lahko zagotovili zadostno pomoč otrokom in njihovim družinam. Za to se obračamo na velikodušnost mednarodne skupnosti,« je še dodal.

Zadnji vrhunec iraške krize le še povečuje izzive, s katerimi se sooča ta država, kot so razseljenost prebivalstva iz zahodne pokrajine Anbar, ponovni izbruh otroške paralize po 14 letih in povečevanje števila sirskih beguncev. Vse bolj zapletena situacija še dodatno obremenjuje družine, ki gostijo razseljeno prebivalstvo in katerih sredstva z vsakim dnem bolj usihajo. Pomanjkanje goriva vpliva na zmožnost zagotavljanja osnovnih dobrin, vključujoč črpanje vode in zagotavljanje elektrike. Cene osnovnih dobrin še naprej naraščajo, kar ima še posebej negativen vpliv na najrevnejše skupnosti, tudi skupnosti razseljenih prebivalcev.

Številna krizna žarišča po vsem svetu nikoli ne dosežejo pozornosti medijev, a to ne pomeni, da so potrebe otrok tam manjše. Nasprotno, ti pozabljeni otroci za preživetje nujno potrebujejo takojšnjo pomoč.

UNICEF in Evropska unija s kampanjo Glasovi otrok omogočata pozabljenim otrokom iz kriznih žarišč, da povedo svojo zgodbo. Obiščite spletno mesto www.glasoviotrok.si in jim posodite svoj glas.