Evropska unija in UNICEF začela kampanjo Glasovi otrok iz kriznih žarišč

Evropska unija in UNICEF začela kampanjo Glasovi otrok iz kriznih žarišč

UNICEF-ov ambasador dobre volje Ewan McGregor in podpornik UNICEF-a Slovenija Boštjan Nachbar pomagata otrokom iz kriznih žarišč, da bo njihov glas slišan

Danes se je Slovenija pridružila petim evropskim državam, v katerih poteka skupna kampanja Evropske unije in UNICEF-a. S kampanjo želimo opozoriti na položaj milijonov otrok po vsem svetu, ki so jih prizadele naravne nesreče in oboroženi spopadi. Ob podpori prepoznavnih posameznikov iz sveta športa in zabave želimo otroke iz kriznih žarišč postaviti v ospredje ter njihove zgodbe narediti vidne in slišane.

Krizna žarišča so posledica naravnih nesreč, oboroženih spopadov ali celo preplet obojega. Vsako leto prizadenejo življenja milijonov otrok po vsem svetu. Prav otroci so v kriznih razmerah najbolj ranljivi, saj so najbolj izpostavljeni boleznim, podhranjenosti, izkoriščanju in zlorabam. Travme in prekinitev šolanja imajo zanje in za celotno družbo dolgotrajne uničujoče posledice.

Številna krizna žarišča nikoli ne dosežejo medijske pozornosti, druge v središču pozornosti ostanejo le kratek čas. A potrebe otrok tam ostajajo velike, pogosto celo naraščajo. Zato govorimo o otrocih iz pozabljenih kriznih žarišč, katerih glasovi (pre)pogosto niso slišani.

Skupna kampanja EU in UNICEF-a otroke iz kriznih žarišč postavlja v ospredje, njihove zgodbe postajajo vidne in slišane. Kot nosilna obraza kampanje sta se ji pridružila Ewan McGregor in slovenski košarkar Boštjan Nachbar, podpirajo pa jo še številni drugi svetovni zvezdniki.

UNICEF-ov ambasador dobre volje Ewan McGregor je skupaj z dečkom Mustapho, beguncem iz Sirije, posnel poseben video. V njem poziva svoje prijatelje in sledilce na družbenih omrežjih, da tudi oni Mustaphi in drugim otrokom iz kriznih žarišč posodijo svoj glas, da bodo svojo zgodbo lahko povedali na glas. »Milijoni nedolžnih otrok po vsem svetu so ujeti v kriznih žariščih,« je dejal Ewan. »Počaščen sem, da jim lahko posodim svoj glas. Vsi otroci imajo pravico, da se sliši njihov glas v zadevah, ki se jih tičejo.«

Kot osrednji obraz se je kampanji v Sloveniji pridružil košarkar Boštjan Nachbar, ki bo svoje profile na družbenih omrežjih posodil otrokom iz Čada. Tam podhranjenost ogroža življenja tretjine otrok. Boštjan bo z UNICEF-om julija obiskal Čad, se srečal z otroki ter njihove zgodbe postavil v ospredje in tako omogočil, da bodo vidne in slišane. To je ključnega pomena pri zagotavljanju dolgoročne pomoči prizadetim območjem.

»Noben otrok ne sme biti pozabljen, ne glede na to, kje se nahaja. Zato sem se z veseljem odzval povabilu UNICEF-a Slovenija, da posodim svoj glas otrokom iz kriznih žarišč. Čeprav sčasoma pozornost medijev in javnosti ugasne, se boj za preživetje otrok v pozabljenih kriznih žariščih ne konča. Upam, da tudi otroci iz poplavljenega Balkana ne bodo pozabljeni že čez nekaj mesecev,« poudarja Boštjan.

UNICEF je kampanjo pripravil skupaj z Evropsko unijo. Kristalina Georgieva, evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje, je ob tem povedala: »EU in UNICEF vsako leto pomagata milijonom otrok, ki so jih prizadele krizne razmere. V partnerskem sodelovanju skupaj zagotavljamo nujno pomoč ranljivim otrokom. Dajemo jim upanje. To lahko zagotavljamo le, če so strahovi in skrbi, pogum, sanje in želje deklic in dečkov iz kriznih žarišč slišani. Pomagajmo jim, da bodo njihovi glasovi slišani!«

Več o kampanji:
Kampanja Glasovi otrok iz kriznih žarišč omogoča otrokom, ki so jih prizadele naravne nesreče, spopadi, prehranske krize in politični nemiri, da svoje zgodbe (z videoposnetki in fotografijami) predstavijo (svetovni) javnosti.
Otrokom iz kriznih žarišč lahko pomagamo vsi in jim posodimo svoj glas. Obiščite spletno mesto kampanje www.glasoviotrok.si, kjer so predstavljene njihove zgodbe, in jih delite na svojih profilih v družbenih omrežjih. Z vašo pomočjo bodo otroci svoje zgodbe lahko povedali na glas.
UNICEF in Evropska unija zagotavljata nujno pomoč otrokom in ženskam v kriznih žariščih po vsem svetu. V partnerskem sodelovanju sta v 20 letih zagotovila pomoč v obliki hrane, vode, zdravstvene oskrbe, zaščite otrok in  izboljšanja pripravljenosti na ponovne naravne nesreče, v več kot 55 državah sveta. Tudi v tem trenutku rešujeta in izboljšujeta življenja otrok na terenu.

Spletno mesto: www.glasoviotrok.si

O Evropski uniji
Služba Evropske komisije za humanitarno pomoč (ECHO) finančno podpira nujno pomoč žrtvam naravnih nesreč in oboroženih spopadov po vsem svetu. Delovanje ECHO temelji na humanitarnih načelih človečnosti, nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti. Je eden od UNICEF-ovih največjih darovalcev. V letu 2013 je za UNICEF-ove projekte za otroke prispeval skoraj 100 milijonov evrov.