Splošni bolnišnici BREŽICE podeljen UNICEF-ov certifikat Novorojenčkom prijazna porodnišnica

Brežice, 8. junij 2011 – Splošni bolnišnici Brežice smo podelili certifikat UNICEF-a – Novorojenčkom prijazna porodnišnica. Splošna bolnišnica Brežice je 13 porodnišnica v Sloveniji, ki ji podeljujemo ta prestižni mednarodni naziv.


Novorojenčkom prijazna porodnišnica je mednarodni projekt, ki sta ga skupaj načrtovali in pričeli udejanjati Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in UNICEF. Projekt živi od leta 1991, v Sloveniji pa ga že dobrih petnajst let (od 1996) uresničujemo v okviru UNICEF-ovega Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja.

Osebje Splošne bolnišnice Brežice je dalj časa trajajoče obdobje dokazovalo, da spoštuje, udejanja in sledi zahtevanim standardom podeljenega naslova. Redno izobraževanje zdravstvenega osebja, osveščanje mater za spodbujanje, podporo in pravilno tehniko dojenja, stalno sobivanje otrok z materami v istih prostorih porodnišnice, so le nekateri gradniki novorojenčkom prijaznejšega okolja. Podpora in vzpodbujanje organiziranja (laičnih) skupin, kamor se po odpustu iz porodnišnic lahko zatečejo doječe matere po pomoč, pa predstavlja sklepni element, da lahko govorimo o vseobsegajočem pristopu k obravnavanju te tematike.

S svojim poslanstvom UNICEF v vseh pogledih svojega delovanja sledi osnovnemu vodilu – ustvarjanje sveta po meri otrok. Številni so programi, ki jih izvajamo v državah v razvoju in mnogi so projekti, ki jih izvajamo v domačem okolju. Uspešnost vseh pa je odvisna od znanja, razumevanja in osveščenosti ljudi. Ena od teh poti je prav gotovo tudi ustvarjanje kvalitetnejšega okolja za naše novorojenčke in njihove matere.


Več informacij:
Mateja Kozole, Svetovalka izvršne direktorice za stike z javnostmi UNICEF Slovenija
mateja.kozole@unicef.si, 031 667 070