Pogosta vprašanja in odgovori

Si se znašel v zagati? Morda ti bodo v pomoč naslednja vprašanja in odgovori.

Naj projekt predstavim svojim prijateljem?
Seveda, več prijateljev kot navdušiš, več dobrih del bo opravljenih! Če ti bo lažje, ti lahko pri tem pomagajo tvoji starši ali učitelji. Kako boš projekt predstavil, pa je odvisno od tega, kateri način je zanimiv tebi. Lahko pripraviš PPT predstavitev, ponazoriš dobra dela preko socialnih iger, pantomime, vislic in podobnih igric. Lahko pa preprosto predstaviš bistvo projekta brez dodatnih aktivnosti. Ne boj se – kar je novo, je vedno zanimivo!

Kako naj izberem otroka, ki bi mu pomagal?
Pomoč je vedno dobrodošla, zato ne odlašaj. Ko boš začel premišljevati, boš hitro našel cel kup vrstnikov, ki bi jim tvoja pomoč prišla prav.

Pomagal bi nekomu, pa ne vem, kako naj pristopim do njega. Kaj naj storim? 
Prvi korak je navadno najtežji. Če boš pomagal sošolcu, verjetno ne bo težav, saj se že poznata. Če pa bi rad pomagal mlajšim ali starejšim in ti je neprijetno stopiti v stik z njo/njim, prosi svojega ali njegovega učitelja za pomoč, zagotovo te ne bo zavrnil. 

Želim pomagati več kot enemu otroku. Lahko? 
Seveda. Lahko pomagaš neomejenemu številu otrok, oni pa bodo pomagali drugim.

Vem, komu bi pomagal, vendar ta otrok noče moje pomoči. Kaj zdaj? 
Predvsem na začetku izvajanja projekta se zna zgoditi, da se bo izbrani otrok počutil ogrožen, ker bi mu rad pomagal. Ne bodi užaljen. Obrazloži mu, da bo potem tudi on pomagal drugemu in mu s tem dal moč. Če pa še vedno ne bo za, izberi drugega otroka in pomagaj njemu.