MR3480.JPG

UNICEF-ov Muzej realnosti

UNICEF v decembru praznuje 70. obletnico delovanja, ki smo jo obeležili z edinstveno izkušnjo, skozi katero je bilo mogoče v središču Ljubljane doživeti zgodbe otrok s celega sveta. Posebej za to priložnost se je Muzej iluzij v Ljubljani za tri dni spremenil v UNICEF-ov Muzej realnosti, in sicer med 13. in 15. decembrom.
UNICEF-ov Muzej realnosti je iluzije spremenil v prispodobe resničnega sveta, s katerim se mnogi otroci v državah v razvoju soočajo vsak dan. V svetu virtualne resničnosti, optičnih iluzij in drugih interaktivnih instalacij so lahko obiskovalci na primer doživeli potres, dan v življenju otroka na begu ali vstopili v dnevno sobo družine na drugem kontinentu. 
Obiskovalci so tako prisluhnili otroškim zgodbam in doživeli njihovo realnost. UNICEF-ov Muzej realnosti je bil na ogled tudi v Zagrebu in Zadru.


Soba neenakosti: "Neenakost je dobra fora samo kot iluzija."

 Soba, v kateri so lahko obiskovalci doživeli potres v Nepalu.

 


Soba z razstavljenimi risbicami otrok na begu in otrok iz šol v Sloveniji: želje v sliki.

 


V Sredozemskem morju je letos utonilo 4.500 ljudi na begu, med njimi okoli 700 otrok.

 


Obrnjena soba in kontrast med prazniki v Zambiji (spodaj) in v t.i. razvitih državah.Obiskovalci so lahko s pomočjo virtualne resničnosti odpotovali v Jordanijo, v begunski center Zaatari.

 

Obiskovalci so lahko doživeli zgodbe otrok, kot je na primer 9-letna deklica Ashta iz Čada, ki namesto v šolo vsak dan hodi po vodo.

 

V spodnjem videu si oglejte UNICEF-ov Muzej realnosti, kot so ga lani pripravili v Zagrebu.